"Перші, другі й треті півні": Мовознавець пояснив, що означає цей вислів (відео)

Раніше півня називали "будима" - від слова "будити".

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, що означає вислів "перші півні, другі, треті" та скільки їх взагалі є. Він в ефірі "Сніданку з 1+1" провів мовно-історичну екскурсію та розповів про альтернативні методи визначення часу, якщо раптом під рукою ані годинника, ані телефона.

"До перших півнів", "до других півнів" чи "до третіх півнів" - хоч і всі ці вислови мають значення допізна, але між ними все ж таки є різниця", - каже Авраменко.

За його словами, до того, як механічні годинники стали доступними, нічним часоміром був півень. В Україні півня так і називали - "будима", бо він уранці будив людей.

"Протягом ночі півні співають тричі: уперше - опівночі, удруге - перед зорею, а втретє - на світанку. Тож, щоб визначити пору ночі, казали: "перші, другі або треті півні", - пояснює вчитель.

Тож вислів "перші півні" означає "до опівночі", а "до других" або "до третіх півнів" - то вже до дуже пізнього часу.


Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...