"Перші, другі й треті півні": Мовознавець пояснив, що означає цей вислів (відео)

Раніше півня називали "будима" - від слова "будити".

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, що означає вислів "перші півні, другі, треті" та скільки їх взагалі є. Він в ефірі "Сніданку з 1+1" провів мовно-історичну екскурсію та розповів про альтернативні методи визначення часу, якщо раптом під рукою ані годинника, ані телефона.

"До перших півнів", "до других півнів" чи "до третіх півнів" - хоч і всі ці вислови мають значення допізна, але між ними все ж таки є різниця", - каже Авраменко.

За його словами, до того, як механічні годинники стали доступними, нічним часоміром був півень. В Україні півня так і називали - "будима", бо він уранці будив людей.

"Протягом ночі півні співають тричі: уперше - опівночі, удруге - перед зорею, а втретє - на світанку. Тож, щоб визначити пору ночі, казали: "перші, другі або треті півні", - пояснює вчитель.

Тож вислів "перші півні" означає "до опівночі", а "до других" або "до третіх півнів" - то вже до дуже пізнього часу.


Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...