Пів століття зусиль фахівців: Найбільший орел у світі повертається до Європи (фото)

Орлан білохвостий

Орлан білохвостий

Земля є домівкою для неймовірної кількості видів птахів, і сьогодні над більшістю з них нависло одразу кілька загроз: діяльність людини, зміни клімату і високопатогенний пташиний грип, який забирає життя птахів і ссавців по всьому світу, пише IFLScience.

1975 року, майже 50 років тому, представники одного з найбільших видів орлів у світі опинилися на межі зникнення через діяльність людини: збирачі яєць нещадно розкрадали гнізда птахів. На щастя, з 1984 року Дейв Секстон був найнятий для захисту першого гнізда на острові Малл (Шотландія). Через рік захисники природи відсвяткували появу перших пташенят.

За словами Секстона, вони з колегами стали свідками того, як перше пташеня вилупилося, виросло й оперилося. Сьогодні на шотландському острові вже мешкає 23 пари орланів-білохвостів, а в усій Шотландії налічується понад 150 пар — учені видихнули з полегшенням, популяція одних із найбільших орлів у світі нарешті опинилася на підйомі.

Дослідники зазначають, що орлани-білохвости майже вимерли в Європі в 19 столітті, але завдяки зусиллям зі збереження, через півстоліття їм все ж вдалося відновити популяцію. Проєкт із порятунку виду в Європі розпочався з кількох чудових екземплярів, знайдених мертвими, а потім за допомогою таксидермії їм вдалося роздобути зразки, які сьогодні представлені в Музеї природної історії на лондонській виставці, створеній Королівським товариством захисту птахів.

Смерть є невіднятним фактом життя диких тварин і вченим лише в рідкісних випадках вдається виявити трупи птахів і тварин до того, як почалося розкладання. У цьому разі таксидермія стає корисним методом, що дає змогу іншим вчитися на останках.

Повернення орланів-білохвостів на острів Малл принесло користь дикій природі та людям

Саме це сталося у випадку з кількома орланами-білохвостами, яких було знайдено мертвими та замороженими у Швеції, а потім передано до Музею природничої історії Трінга і Музею природничої історії в Лондоні, щоб Кай міг таксидермізувати їхні останки для демонстрації.

Дослідники зазначають, що такі зразки сприятимуть дослідженням науковців, а також дадуть змогу демонструвати їх громадськості, щоб краще познайомити з тим чи іншим видом, не нашкодивши диким тваринам.

Науковці зазначають, що дослідження з порятунку одних із найбільших орлів у світі все ще триває, оскільки загрози для виду не зникли. Людське переслідування все ще залишається однією з основних загроз для виду — вчені все ще фіксують відстріли або отруєння. Однак існують й інші загрози — наприклад, високопатогенний вірус пташиного грипу. Дослідники зазначають, що вже зафіксували кілька випадків смертей пташенят унаслідок того, що батьки принесли в гніздо заражену їжу.

Раніше Фокус писав про те, що знайдено вимерлий вид орлів з гігантськими крилами.

"Велике Яблуко" святкую дуже круглу дату: 10 цікавих епiзодiв з історії Нью-Йорку, котрому виповнюється 400 років

субота, 29 червень 2024, 14:20

Нью-Йорк — який одні звуть Великим яблуком, інші — Новим Вавилоном — був заснований у 1624 році і став одним із втілень американської мрії. Фокус виокремив найцікавіші факти з чотирьохсотрічної історії цього надзвичайного, блискучого і, мабуть, найбiль...

Страшна трагедія: У Білій Церкві на 10-річного хлопчика під час гри в футбол впали ворота

субота, 29 червень 2024, 14:00

У Білій Церкві на 10-річного хлопчика впали залізні ворота, коли він з друзями грав у футбол: дитина перебуває у комі у вкрай важкому стані. Про це повідомляє "Еспресо.Біла Церква", передають Патріоти України. . Інцидент трапився на масиві Незалежнос...