Поховали живцем: У ЗСУ спростували фейк про пенсіонера з коронавірусом

У Командуванні медичних сил досі не розуміють, звідки пішла інформація про смерть першого пацієнта з COVID-19 – і дивуються масовості поширення цього фейку.

Навколо ситуації з захворюваністю на COVID-19 у Збройних силах України регулярно виникає безліч фейків. Перша хвиля дезінформації виникла відразу після виявлення першого пацієнта з коронавірусом у Київському центральному військовому госпіталі. Про це в коментарі ЗМІ розповів керівник пресслужби Командування Медичних сил ЗСУ Олексій Мазепа, передають Патріоти України.

"Перший фейк про коронавірус в ЗСУ з'явився тоді, коли ми розповіли про перший виявлений випадок. Це був пенсіонер Збройних Сил, йому близько 70 років. Він звернувся до госпіталю, де у нього спочатку було підтверджено захворювання, потім зробили ще один тест – і він виявився негативним... Ми давали інформацію про те, що стан здоров'я у нього задовільний, що він перебуває в інфекційному відділенні, що взяті проби на підтвердження, бо один експрестест підтвердив, а другий ні – і ці проби відправлені в лабораторію. І відразу з'явився фейк, що цей пенсіонер помер. Дуже широко він роздмухувався", – розповів Мазепа.

За його словами, спроби донести інформацію про те, що людина жива, увінчалися успіхом не відразу. "Ми офіційно повідомляли, що з ним все гаразд. У нього дійсно через кілька діб підтвердився коронавірус. Але, наскільки мені відомо, на сьогодні він вже йде на виписку. Може, його вже виписали. Деякий час тому ми робили невеликий престур у Центральний госпіталь – і начальник госпіталю казав, що у цієї людини все добре, йде на поправку. Залишалося зробити ще один тест", – сказав Мазепа.

За словами керівника прес-служби, у Командуванні медичних сил досі не розуміють, звідки пішла інформація про смерть першого пацієнта з COVID-19 – і дивуються масовості поширення цього фейку.

Згодом таких фейків було ще багато. "Постійно йдуть різноманітні фейки. Що ми, нібито, приховуємо хворих. Що ми їх кудись вивозимо. Було вкидання навіть із прізвищами і військовими званнями – потім виявилося, що таких людей взагалі не існує в природі. Але розганялася інформація, що ми їх завезли і сховали у Краматорській лікарні", – розповів Мазепа.

Джерело: Обозреватель

Естонія змінює правила навчання для дітей українських біженців: Що треба знати

субота, 20 квітень 2024, 11:58

Влада Естонії ухвалила закон, що дозволяє виключати зі шкіл та дитячих садків дітей українських воєнних біженців, які покинули Естонію, не повідомивши про це навчальний заклад. Про це повідомила пресслужба парламенту країни, передає ERR, передають Пат...

Перевірте список! Які українські прізвища означають, що у ваших жилах тече єврейська кров

субота, 20 квітень 2024, 11:47

Багато українців мають родові імена, які походять від назв інших народів, від євреїв також, передають Патріоти України. На правобережній частині України єврейське населення становило значну частку жителів міст. Як пише у своїй книзі "Сучасні українськ...