Політика - різна: Чому за кордоном діти хочуть стати будівельниками й сантехніками, а в Україні - ні

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти й професорІгор Лікарчук пояснив, що іноземні учні хочуть здобувати робітничі спеціальності, такі як будівельник, сантехнік, електрик тощо, бо за кордоном інше ставлення в суспільстві до цих професій та їхній соціальний статус. Окрім того, у таких фахівців значно відрізняється заробітна плата, умови здобуття професійної освіти й праці, передають Патріоти України.

На думку освітянина, саме через те, що в Україні таких мотиваційних чинників немає, школярі не хочуть вступати до професійних (професійно-технічних) ліцеїв. Про це Лікарчук розповів в інтервʼю OBOZ.UA. що мотивує закордонних випускників із великим бажанням йти здобувати професії будівельників, електриків, сантехніків, швачок тощо. Мої невеликі розвідки з цього питання свідчать про кілька таких мотиваційних чинників. Перший – ставлення в суспільстві до людей робітничих професій та їхній соціальний статус. Другий – заробітна плата й умови праці тих, кого ми ще й сьогодні називаємо "робітничим класом". Третій – умови здобуття професійної освіти… Чи є такі мотиваційні чинники в Україні? Немає", – зазначає екскерівник УЦОЯО.

Він додає: якби школярі мали таку мотивацію, то професійні ліцеї були б переповнені девʼятикласниками вже зараз. Тож освітянин вважає, що до 2027 року, коли розпочнеться реформа старшої школи, у підлітків такий стимул не зʼявиться.

Зеленський підписав новий закон про штрафи для ухилянтів: Що загрожує за неявку до ТЦК

п’ятниця, 17 травень 2024, 16:50

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким підвищуються штрафи для ухилянтів. Він набуде чинності наступного дня після опублікування в парламентській газеті "Голос України". РБК-Україна розповідає, за що саме та які передбачені штрафи....

Не все так просто: Очільник Львівщини назвав головну умову відкриття аеропорту "Львів"

п’ятниця, 17 травень 2024, 16:30

Цьогоріч туристичний збір у Львівській області становив рекордні понад 46 млн грн. Область також лідирує в Україні за податковими надходженнями від туризму, але для збільшення її привабливості для інвесторів потрібне відновлення роботи аеропорту «Львів...