Помер провідний бас України

«Опера - це моє життя. І до тих пір, поки буде звучати голос, я буду виходити на сцену, щоб співати для людей», - говорив Майстер.

Анатолій Бойко

У понеділок, 15 лютого, помер соліст Одеського національного академічного театру опери і балету, народний артист України Анатолій Бойко, зазначають Патріоти України. Близько півстоліття метець вірою і правдою прослужив Мельпомені, наголошують колеги.
Народився 1945 року у родині військового льотчика. Мати брала активну участь у художній самодіяльності, була провідною співачкою. Перші кроки на шляху до блискучої оперної кар'єри Анатолій Бойко зробив в 16 років завдяки професору консерваторії Костянтину Пігрову, який випадково почув спів школяра. Юний талант був прийнятий в музичне училище на диригентсько-хорове відділення. Після закінчення річного навчання був покликаний в армію.
Служив в ансамблі пісні і танцю Одеського військового округу. Після демобілізації продовжив навчання: сильний, соковитий, красивий бас, музикальність і пристрасне бажання вчитися підкорили професора Одеської консерваторії, відомого педагога, народну артистку України Ольгу Благовидову, яка прийняла Анатолія в свій клас.
У 1972 році Бойко був запрошений на роботу в Одеський академічний театр опери і балету. Тоді ж став володарем першої премії Всесоюзного конкурсу вокалістів ім. Михайла Глінки, лауреатом ІІІ премії міжнародного конкурсу ім. Петра Чайковського (1974), а також ряду інших престижних конкурсів.
За десятиліття на сцені Одеського театру опери і балету Анатолій Бойко блискуче виконував провідні партії в спектаклях: Феррандо в опері «Трубадур» Джузеппе Верді, Бориса Годунова в однойменній опері і Івана Хованського в «Хованщина» Модеста Мусоргського, Кончака і князя Галицького в «Князі Ігорі» Олександра Бородіна, Алеко в однойменній опері Сергія Рахманінова, Сальєрі в опері «Моцарт і Сальєрі», Собакіна в«Царській нареченій» Миколи Римського-Корсакова, короля Рене в «Іоланті», Гремина в «Євгенії Онєгіні» і Тібо в опері «Орлеанська діва» Петра Чайковського, Мефістофеля у «Фаусті» Шарля Гуно, графа Монтероне в«Ріголетто» Джузеппе Верді, батька в опері «Катерина» Миколи Аркаса і багато інших.
Він віддавався професії без залишку: за один спектакль, виконуючи Фауста або Годунова, втрачав у вазі до 5 кілограмів.
«Опера - це моє життя. І до тих пір, поки буде звучати голос, я буду виходити на сцену, щоб співати для людей», - говорив Майстер.
Таким був не тільки на сцені, ще прекрасно опанував мистецтвом різьблення по дереву. Багато що в домівці - прикраси, навіть меблі - зроблено його руками.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...