Посилює окислювальний стрес в організмі: Вчені дійшли парадоксального висновку щодо дії зеленого чаю

Катехіни, що містяться в зеленому чаї, не пригнічують окислювальний стрес у клітинах, а навпаки, провокують його. Такого висновку дійшли вчені Вищої технічної школи в Цюріху (Швейцарія), які вивчили, як катехіни впливають на нематоди Caenorhabditis elegans. Парадоксальним є те, що в цьому випадку саме цим пояснюється користь зеленого чаю для здоров'я: окислювальний стрес посилює дію антиоксидантного захисту. Статтю з результатами наукової роботи опубліковано в журналі Aging, коротко про це розповідається в прес-релізі на MedicalXpress, інформують Патріоти України.

Відомо, що зелений чай містить епікатехін-3-галлат (ECG) та епігалокатехін-3-галлат (EGCG), який відноситься до поліфенолів і, як вважається, здатний продовжувати життя. До цих пір передбачалося, що катехіни нейтралізують кисневі радикали, що утворюються в клітинах при окислювальному стресі, і тим самим запобігають пошкодженню клітин або ДНК. Однак у новому дослідженні вчені виявили, що катехіни викликають короткострокове посилення окислювального стресу.
Коли катехіни підвищували вироблення активних форм кисню, відбувалася активація генів, що виробляють певні антиоксидантні ферменти, такі як супероксиддисмутаза (SOD) та каталаза (CTL), які знешкоджували кисневі радикали. Таким чином, поліфеноли у зеленому чаї діють як прооксиданти, які посилюють можливості організму справлятися з окислювальним стресом. В результаті катехіни у зеленому чаї продовжували життя та покращували фізичні показники нематод.
Цікаво, що спорт та обмеження споживаних калорій, які також є способом покращити здоров'я та продовжити життя, надають аналогічну дію. Фізичні навантаження у короткостроковій перспективі посилюють окислювальний стрес, тим самим покращуючи захисні сили організму. Вживання меншої кількості калорій також продовжує життя у модельних тварин за допомогою тих самих механізмів.
Проте вчені не радять приймати екстракти або концентрати зеленого чаю, які можуть чинити токсичну дію. Катехіни у високих дозах пригнічують роботу мітохондрій настільки, що настає загибель клітин, що особливо небезпечно для печінки. Хоча велика кількість катехінів міститься в японських сортах зеленого чаю, інші сорти також включають достатню кількість цих поліфенолів. Водночас чорний чай містить набагато нижчий рівень катехінів, оскільки вони значною мірою руйнуються у процесі ферментації.

Мінус майже 20 тис. посад: В Україні почнуться масові скорочення - ось хто потрапить під удар

вівторок, 19 березень 2024, 8:05

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться скорочення вакантних штатних посад у системі державних органів влади. Планується. що скорочення торкнеться 19,3 тисячі посад. Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України, передають Патріоти України. ...

Викликав на розмову у безлюдному місці: В Індії чоловік відрубав руку коханій, яка зібралася заміж за іншого

вівторок, 19 березень 2024, 7:38

В Індії молодий чоловік посварився із коханою через те, що її вирішили видати заміж за іншого, і відрубав їй руку, передають Патріоти України. 25-річний Ринку з округу Уннао штату Уттар-Прадеш кілька місяців зустрічався із дівчиною. Попри це, сім'я інд...