Про що "забув" вказати в рекламі Ілон Маск: Космічні туристи AX-2 зіткнулись з пікантною неприємністю під час гостювання на МКС

Минулого тижня другий екіпаж приватних космічних туристів від Axiom Space на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon прибув на Міжнародну космічну станцію для проведення восьмиденної відпустки, яка стане незабутньою в їхньому житті. Але перебування в умовах мікрогравітації для деяких космічних туристів виявилось не дуже приємним. NASA натякнуло, що у екіпажу виникли труднощі із «гігієнічними практиками», простіше кажучи – використанням туалету на МКС.

Нинішнє покоління космічних компостерів всмоктує рідкі та тверді відходи в спеціальні вакуумні трубки. Але астронавти, які їх використовують, кажуть, що сморід від них залишається нестерпним. Скоріш за все, саме ця особливість виявилась пікантною проблемою для екіпажу AX-2.

Неприємні випадки з туалетами в космосі

Користування туалетом на Землі залежить від гравітації, але використання туалету в космосі здавна було проблемою як для науковців, так і для астронавтів. Наприклад, під час місії Apollo 10 1969 року екіпаж був змушений боротися із «літаючою неприємністю» надзвичайно далеко від Землі. Тоді на шляху до Місяця NASA у радіопереговорах почули, як командир Том Стаффорд негайно вимагав серветку, адже «у повітрі літають екскременти».

У приватних космічних компаніях проблема із туалетами також залишається актуальною. SpaceX, наприклад, у вересні 2021 року визнала, що місія Inspiration4 зіткнулась із проблемою утилізації відходів. Лише через місяць після цього SpaceX поділилась деталями інциденту: космічний туалет, що спирається на дві окремі вакуумні трубки, протікав і розбризкував сечу під підлогою космічного корабля. На щастя, екіпаж цього забруднення навіть не помітив.

Минула місія AX-1 також не уникла проблем із туалетом. Під час прийому перших космічних туристів на орбіті, зламались туалети на МКС в американських модулях. Тому астронавти просили росіян дозволити їм скористатися їхніми зручностями, про що стало відомо виданню CNN.

Загалом, космос залишається ворожим середовищем як у великих, так і в малих масштабах. Ніяка підготовка на Землі не зможе повністю підготувати космічних мандрівників, незалежно від того, наскільки вони підготовлені до реальності життя на орбіті.


Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...