Профілактика доступна всім! Вітамін D знижує ймовірність раку, - дослідження

Дослідження, проведене фахівцями з Інституту Френсіса Кріка, Національного інституту раку (NCI), Національних інститутів охорони здоров’я США (NIH) і Ольборзького університету в Данії, виявило, що вітамін D чинить значний вплив на імунітет до раку шляхом зміни складу кишкових бактерій мишей, передають Патріоти України.

Ці результати, опубліковані в журналі Science, можуть відкрити нові перспективи для профілактики та лікування раку.

Дослідники виявили, що миші, які споживали їжу, багату на вітамін D, виявляли кращу імунну стійкість до експериментально трансплантованих пухлин і ефективніше реагували на імунотерапію. Цей ефект зберігався навіть після видалення білка, який зв’язує вітамін D у крові й утримує його в тканинах.

Виявилося, що вітамін D впливає на епітеліальні клітини кишківника, стимулюючи ріст певних видів бактерій, включно з Bacteroides fragilis. Цей мікроб посилює імунітет до раку, стримуючи ріст пухлин.

Щоб перевірити вплив бактерій на імунітет до раку, у мишей на звичайній дієті вводили Bacteroides fragilis. Це також призводило до поліпшення захисту від росту пухлин, однак ефект був непомітний при дефіциті вітаміну D.

Аналіз даних про 1,5 мільйона осіб у Данії підтвердив зв’язок між низьким рівнем вітаміну D і підвищеним ризиком раку. Люди з вищим рівнем вітаміну D, ймовірно, краще реагують на імунні методи лікування раку.

Хоча Bacteroides fragilis також виявляється в мікробіомі людини, потрібні додаткові дослідження для визначення, чи може вітамін D поліпшити імунітет до раку через цей механізм.

Каетано Рейс е Соуза з Інституту Френсіса Кріка зазначив, що вітамін D регулює мікробіом кишківника, сприяючи формуванню бактерій, які забезпечують кращий імунітет до раку. Однак для розуміння механізмів цього процесу потрібна додаткова робота.

Евангелос Джампасоліас, керівник групи імуноспостереження за раком у Манчестерському інституті онкологічних досліджень Великої Британії, наголосив на необхідності виявлення чинників, що зумовлюють позитивний вплив вітаміну D на мікробіом кишківника, для розробки нових методів лікування раку.

Роміна Гольдшмід з NCI зазначила, що ці результати зміцнюють розуміння ролі мікробіоти в імунітеті до раку і показують потенціал дієтичних втручань у поліпшенні результатів лікування. Подальші дослідження допоможуть точніше визначити механізми дії та розробити персоналізовані стратегії лікування.

Д-р Нішарнті Дагган з Cancer Research UK зазначила, що хоча дані поки що ґрунтуються головним чином на дослідженнях на мишах та аналізі даних популяції, вони підтверджують важливість вітаміну D для імунної системи і потенціал його використання в профілактиці та лікуванні раку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Підробляли результати аналізів: У Дніпрі викрили групу лікарів ВЛК, яка діагностувала чоловікам ВІЛ для зняття з обліку

неділя, 19 січень 2025, 13:15

У Дніпрі викрили посадовців та медиків військово-лікарської комісії одного з районних територіальних центрів комплектування, а також працівників інших медичних установ міста, які підробляли чоловікам мобілізаційного віку результати аналізів на ВІЛ. Про...

Вона ніколи не хворіла! Найстаріша іспанка назвала сніданок довголіття - їй вже 111 років

неділя, 19 січень 2025, 12:30

Анджеліна Торрес Вальбона, якій 111 років, живе в Іспанії. Вона каже, що в її довгому житті немає секрету, але вона п’є напій із трьох інгредієнтів на сніданок, передають Патріоти України. Що їсть на сніданок довгожителька? . Мешкаючи в квартирі в Еша...