Профілактика доступна всім! Вітамін D знижує ймовірність раку, - дослідження

Дослідження, проведене фахівцями з Інституту Френсіса Кріка, Національного інституту раку (NCI), Національних інститутів охорони здоров’я США (NIH) і Ольборзького університету в Данії, виявило, що вітамін D чинить значний вплив на імунітет до раку шляхом зміни складу кишкових бактерій мишей, передають Патріоти України.

Ці результати, опубліковані в журналі Science, можуть відкрити нові перспективи для профілактики та лікування раку.

Дослідники виявили, що миші, які споживали їжу, багату на вітамін D, виявляли кращу імунну стійкість до експериментально трансплантованих пухлин і ефективніше реагували на імунотерапію. Цей ефект зберігався навіть після видалення білка, який зв’язує вітамін D у крові й утримує його в тканинах.

Виявилося, що вітамін D впливає на епітеліальні клітини кишківника, стимулюючи ріст певних видів бактерій, включно з Bacteroides fragilis. Цей мікроб посилює імунітет до раку, стримуючи ріст пухлин.

Щоб перевірити вплив бактерій на імунітет до раку, у мишей на звичайній дієті вводили Bacteroides fragilis. Це також призводило до поліпшення захисту від росту пухлин, однак ефект був непомітний при дефіциті вітаміну D.

Аналіз даних про 1,5 мільйона осіб у Данії підтвердив зв’язок між низьким рівнем вітаміну D і підвищеним ризиком раку. Люди з вищим рівнем вітаміну D, ймовірно, краще реагують на імунні методи лікування раку.

Хоча Bacteroides fragilis також виявляється в мікробіомі людини, потрібні додаткові дослідження для визначення, чи може вітамін D поліпшити імунітет до раку через цей механізм.

Каетано Рейс е Соуза з Інституту Френсіса Кріка зазначив, що вітамін D регулює мікробіом кишківника, сприяючи формуванню бактерій, які забезпечують кращий імунітет до раку. Однак для розуміння механізмів цього процесу потрібна додаткова робота.

Евангелос Джампасоліас, керівник групи імуноспостереження за раком у Манчестерському інституті онкологічних досліджень Великої Британії, наголосив на необхідності виявлення чинників, що зумовлюють позитивний вплив вітаміну D на мікробіом кишківника, для розробки нових методів лікування раку.

Роміна Гольдшмід з NCI зазначила, що ці результати зміцнюють розуміння ролі мікробіоти в імунітеті до раку і показують потенціал дієтичних втручань у поліпшенні результатів лікування. Подальші дослідження допоможуть точніше визначити механізми дії та розробити персоналізовані стратегії лікування.

Д-р Нішарнті Дагган з Cancer Research UK зазначила, що хоча дані поки що ґрунтуються головним чином на дослідженнях на мишах та аналізі даних популяції, вони підтверджують важливість вітаміну D для імунної системи і потенціал його використання в профілактиці та лікуванні раку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Ніякої магії? Чому тварини відчувають біду раніше за людей

п’ятниця, 5 вересень 2025, 23:25

Людей завжди дивувала здатність тварин поводитися дивно напередодні природних катастроф чи небезпек. Перед землетрусом собаки починають скиглити, коти шукають схованки, птахи раптово замовкають або, навпаки, здіймають гучний галас. Складається враження...

У Китаї розробили ін’єкції для повернення кольору волосся

п’ятниця, 5 вересень 2025, 22:54

Новий метод, розроблений у Китаї, передбачає ін’єкції вітаміну B12 для стимуляції вироблення меланіну — пігменту, що надає волоссю колір. Такий підхід має на меті відновити природну пігментацію волосся. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти ...