Прогнози ООН вкрай невтішні, можна чекати здорожчання: В Україні рекордно впаде урожай пшениці через безводне літо

За оцінками ООН, цього сезону валовий врожай зернових в Україні знизиться щонайменше на 5 млн тонн. Головною причиною стало безводне літо. Як повідомляє "5 канал", глобальне потепління та масштабні посухи - вже не здаються вузькопрофільними розмовами кліматологів чи аграріїв, передають Патріоти України.

Зазначається, що крім кліматичних змін, велика проблема в недбалому ставленні до ресурсів і відсутності державного контролю за дотриманням норм.

"Водна політика в Україні є не ефективною, є антиекологічною і такою, що приведе нашу країну до абсолютного дефіциту прісної води. Ми нищимо основний ресурс життєдіяльності. Питання водної політики – це питання національної безпеки, бо стосується кожної людини в Україні", – наголосила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Відносно "щадні" технології нині почали розвиватися в сфері екопродукції, тож вітчизняна органіка попрямувала на європейські ринки. Але багато інших секторів, наголошують експерти, переважно експортують сировину, виснажуючи українські ґрунти. Журналісти зазначають, що на цьому екологічна спільнота здебільшого не акцентує.

"Країни, де значно вищі літні температури… той же Ізраїль, який є територією, яка продукує для багатьох країн продукцію сільськогосподарську. Там взагалі немає зайвої води, але крапельне зрошення дає можливість доставити воду до кореневої системи рослинки, і не подавати її додатково і абсолютно бездарно", – зазначає Тимочко.

За словами експертки, важливим каталізатором вирішення проблем є увага до них з боку екологів, які, на жаль, активізуються лише під час виборів і зачіпають загалом теми промислових міст.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...