Просила зробити кесарів розтин: У Полтаві розгорівся скандал через смерть немовляти - мама звинувачує лікарів

У Полтаві, в обласному перинатальному центрі, помер новонароджений. Мама вважає, що у смерті дитини винні лікарі цього закладу. Вони відмовилися зробити кесарів розтин, хоча знали, що плід великий. Нині ж медики заявляють, що під час пологів у дитини виникло рідкісне ускладнення. Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Мама просила зробити кесарів розтин

У Полтавському обласному перинатальному центрі померла новонароджена дитина. Малюк прожив лише добу. Мама Олена Потьомкіна звинувачує лікарів.

За її словами, УЗД показало, що плід важить 4 кг 400 г, а це досить велика дитина, і під час пологів можуть бути проблеми. До того ж на УЗД було видно, що плід обмотаний пуповиною, що могло призвести до асфіксії.

Олена каже, що до цього народжувала сина у 2018 році, він теж був великим, і під час пологів були проблеми – також застряг. Але лікарі до думки мами не прислухалися, заявили, що вага дитини не є показанням для операції.

Народжувала Олена 7 серпня. Спочатку плід не опускався в родові шляхи, а коли опустився, то сталося непередбачене – малюк зачепився плечем і застряг. Тоді лікарі почали буквально вичавлювати дитину з живота матері.

Олена розповідає, що дитина з'явилася чорно-синього кольору без ознак життя, з поламаним плечем. Немовля одразу понесли до реанімації. Але наступного дня, 8 серпня, о 15:50 дитина померла.

Проте ще за кілька годин до смерті, приблизно о 13:00, жінку викликали у відділення реанімації і вже попросили написати дозвіл на розтин. І оформити документи: свідоцтво про народження та свідоцтво про смерть. Причиною смерті лікарі вказали асфіксію.

В обласній адміністрації кажуть: діяли згідно із законом

У самому Полтавському перинатальному центрі повідомили, що створили комісію, а всі зібрані матеріали передадуть поліції. Проте докладнішого коментаря отримати не вдалося – завідувачка відділення патології вагітності Ольга Магда пішла у відпустку, а сама заступниця головного лікаря обласної лікарні з акушерства та гінекології, директорка перинатального центру Вікторія Ващенко, як повідомили у приймальні, на момент НП ще була у відпустці. Поговорити з нею не вдалося, вона весь час була зайнята в операційній.

В обласній адміністрації про те, що сталося, знають. Смерть немовляти на брифінгу прокоментував директор департаменту охорони здоров'я Віктор Лисак. За його словами, у медичному закладі все відбувалось у межах чинного законодавства.

"Те, як проводитимуть процес пологів, вирішують лікарі. Все необхідне вони робили. Наразі фахівці департаменту охорони здоров'я та фахівці обласної лікарні сприяють проведенню розслідування", – заявив Лисак.

Рідкісний випадок, який треба було передбачити

Також стало відомо, що для пацієнтки скликали консиліум лікарів. Один з його учасників, завідувач кафедри акушерства та гінекології Полтавського медичного університету Володимир Ліхачов (до речі, на цій же кафедрі працює і директорка перинатального центру Вікторія Ващенко) повідомив виданню "Полтавська хвиля", що великий плід не був показанням для кесаревого розтину і що попередні пологи, попри великий плід, проходили природним шляхом.

Ліхачов стверджує, що обвивання пуповиною шиї дитини не підтвердилося. Однак під час пологів у жінки виникло рідкісне та серйозне ускладнення, яке трапляється раз на кілька випадків, – дистоція плечей. Ліхачов запевняє, що працювали дуже досвідчені фахівці, лікарі найвищої категорії. І всі діяли відповідно до протоколів. Однак дитина народилася в стані асфіксії і наступного дня померла.

Дистоція плечей дійсно рідкісний випадок, він трапляється у 0,2-3% породіль. Це коли голівка плода вже народжується, а одне з плечей дитини застряє. Це небезпечно тим, що дитина може зазнати серйозних травм. Однак ризики дистоції плеча необхідно враховувати під час допологового спостереження, і якщо у пацієнтки високий ризик виникнення такого ускладнення, краще планувати кесарів розтин.

До речі, до ризиків дистоції таки належить великий плід. "Дистоція плеча може виникнути у разі великого плоду чи діабету в матері", – про це йдеться у Керівництві 00995 МОЗ України.

Наразі за фактом смерті новонародженого Полтавською поліцією під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 КК України – неналежне виконання професійних обов'язків медичними працівниками, що призвело до тяжких наслідків.

Винному загрожує до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати відповідні посади або займатися деякою діяльністю на строк до трьох років.

Джерело: Обозреватель

Колишній чемпіон Латвії з боксу пожартував про російське громадянство, а далі щось пішло не так

неділя, 18 серпень 2024, 22:19

У Латвії Служба державної безпеки (VDD) "провела бесіду" з колишнім чемпіоном країни з боксу Микитою Смирновим після його жарту про те, що він отримав паспорт країни-агресора Росії. Про це 17 серпня повідомило агентство LETA, передають Патріоти України...

Про це мало хто знає: Українські водії ризикують втратити до 30 тисяч грн за порушення ПДР

неділя, 18 серпень 2024, 21:43

Українські водії, які виїжджають за межі України, можуть потрапити у халепу через незнання правил дорожнього руху в іншій країні. Зокрема, польське законодавство велику увагу приділяє стану автомобільних шин і передбачає величезні штрафи за "лису" гуму...