Раніше такого не траплялось: Схили Альп заростають... кактусами

Мешканці швейцарського кантону Вале звикли бачити схили своїх гір взимку вкритими снігом, а влітку — квітами едельвейсів. Але через глобальне потепління вони все частіше виявляють інвазивні види рослин, які колонізують схили, - кактуси. Про це повідомляє видання The Guardian, передають Патріоти України.

Влада каже, що види кактусів, які належать до роду Опунція, поширюються в деяких частинах Вале, зазіхаючи на природні заповідники та створюючи загрозу біорізноманіттю.

"Кожна подушечка закриває ґрунт і не дає проростати іншим рослинам", - пояснив співробітник служби охорони природи кантону Ян Тріпонез.

Кактуси також поширилися на деяких пагорбах навколо столиці Вале, в Сійоні, де ці рослини вже складають 23-30% низькорослого покриву. Про їхню присутність також повідомляється в сусідніх альпійських регіонах у Швейцарії та Італії.

“У деяких районах Вале, за нашими оцінками, кактуси можуть займати одну третину доступної поверхні”, — каже природоохоронець, зауваживши, що опунція була присутня у цьому швейцарському кантоні принаймні від кінця 18 століття, коли її було імпортовано з Північної Америки.

За словами Пітера Баумгартнера, професора геології, якому кантон доручив написати звіт про кактуси, опунція легко переносить температуру до -15°C, але їй потрібні сухі місця, вона "не любить снігового покриву".

Згідно з недавнім дослідженням італійських вчених, сніг покриває Альпи приблизно на місяць менше середнього історичного значення, що "безпрецедентно за останні шість століть".

За даними федерального управління метеорології та кліматології Швейцарії, кількість снігових днів у горах на висоті 800 метрів скоротилася вдвічі з 1970 року. Потепління у Швейцарії вже розігналося до 2,4 °C.

Не сподобалось, що гавкала: У Києві чоловік застрелив бельгійську вівчарку ветерана АТО

вівторок, 7 травень 2024, 15:26

У Києві 51-річний чоловік застрелив бельгійську вівчарку сусідів, і тепер йому загрожує 3 роки тюрми.Пса на прізвисько Чіп привезли із зони АТО у 2016 році. Він багато років охороняв будинок своєї родини, повідомляє Київська міська прокуратура, передаю...

Назад не повернуться? Українці активно отримують громадянство Чехії

вівторок, 7 травень 2024, 14:30

Щорічно близько 5000 іноземців отримують чеське громадянство. Більшість із них - українці (майже 50%) та словаки. Про це пише видання mukachevo.net, передають Патріоти України. Як пише видання, активно змінюють паспорти також росіяни, інтерес яких до ч...