Розбитий король змушений був просити миру: Річниця славетної перемоги Хмельницького під Зборовом над Яном ІІ Казимиром

"Битва поблизу Зборова", польський художник Юліуш Коссак, 1897 року

16 серпня 1649-го армія Богдана Хмельницького розбила військо Речі Посполитої Яна ІІ Казимира у Зборівській битві, зазначають Патріоти України.

За два місяці до того, козацьке військо під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького розпочало наступ на західні землі. На допомогу Хмельницькому прибув загін кримських татар на чолі з ханом Іслям-Гераєм ІІІ. Козаки завдали поразки передовим частинам польської армії та оточили залишки ворожих військ у фортеці Збараж, нині Тернопільська область. На підмогу обложеним з-під Любліна вирушило 30-тисячне військо, очолюване королем Яном II Казимиром.

Богдан Хмельницький блокував фортецю. Поляки і місцеві їли гризунів і шкіряну амуніцію. Багато хто не витримував і тікав до козаків. Хмельницький пішов назустріч королю. За 80 км від Збаража козаки вийшли зі сховку й одночасно вдарили в кількох місцях.

Військо Речі Посполитої втратило 7 тис. вояків, у козаків і татар майже всі живі. Король відправив чинов­ника на таємні переговори до ханського візира Сефер Ґазі-аґа. Канцлер обіцяв поновити щорічну данину Криму і сплатити 400 тис. золотих за відступ з-під Зборова. Дав завдаток.

Іслам-Ґерай вимагав від Богдана Хмельницького замирення з королем. Гетьман зняв облогу Збаража й уклав з Яном Казимиром Зборівський договір. Визнав козацьке управління південно-східними територіями Речі Посполитої. Усім учасникам війни оголосили амністію. У володіння гетьмана перейшло місто Чигирин.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...