Сало виявилося набагато кориснішим оливкової олії - дослідження британських лікарів зайвий раз підтвердили важливість цього продукту, особливо взимку в холоди, зазначають Патріоти України.
Холодна пора року - це період панування грипу та ОРВІ. Саме в сезон сильних холодів лікарі радять приділити особливу увагу повноцінності раціону і його достатньої калорійності. Зокрема, налягти на продукти, які можуть вплинути на резистентність організму хворобам. Сало - один з таких продуктів.
Про сало ходить безліч легенд, помилково вірячи в які, люди якщо не виключають його з раціону зовсім, то вельми обмежують вживання. Міфи про шкоду сала:
Сало - чистий жир
Так, жир. Але чи так він поганий? Ця речовина, без якого в організмі не проходить жодна імунна реакція. А ще жир необхідний для обміну холестерину.
Сало - суцільний холестерин
Як і в будь-якому продукті тваринного походження, в салі міститься холестерин. Причому це зовсім не чуже для організму з'єднання. На ньому лежать важливі функції, наприклад, сало бере участь в кровотворенні і входить в основу міжклітинних мембран.
Всупереч поширеній думці, кількість холестерину в салі не така велика. Порівняйте: в 100 г сала міститься від 70 до 100 мг холестерину, а в яловичовій печінці - від 240 до 400 мг!
Важлива не кількість холестерину, а його різновид (лікарі вже давно визначили, що є шкідливий і корисний), а також рівень гормонального балансу і обміну холестерину. А ось останньому якраз сприяють лінолева і арахідонова кислоти, котрі також містяться в салі. Зрозуміло, якщо говорити про користь сала, то тільки про свіже, ні про які копченині не може бути й мови.
Від сала товстіють
З салом, як і з будь-яким іншим продуктом, важлива міра. Калорійність його очевидна: 770 ккал на 100 грамів. Але сало належить до продуктів з так званої «довгою калорійністю», воно швидко засвоюється, розщеплюється, при цьому забезпечуючи тривале відчуття ситості.
Денна норма сала 20-80 грамів в залежності від рівня активності людини. Згадайте про енергетичний баланс: з точки зору схуднення важлива не сама їжа, а її кількість!
Не можна їсти сало з хлібом
Сало і житній хліб з висівками створені одне для одного! У тандемі вони благотворно впливають на травлення. Шматочок підсоленого свіжого сала з часником або цибулею на шматочку хліба - смачна профілактика грипу. А яке відчуття умиротворення виникає від пари таких бутербродів ... Безумовно, це їжа не для вечірньої трапези, на вечерю краще підібрати щось легше.
На салі смажити не можна
А тепер приготуйтеся! Вчені англійської Університету Де Монтфорт, спираючись на останні дослідження, заявили, що сало - більш безпечний для приготування їжі жир, ніж рослинне масло! Користь нерафінованої оливкової, кукурудзяного, соняшникової олій очевидна, але тільки якщо вони використовуються в сирому вигляді.
Під час смаження на олії в результаті окислення виділяються канцерогени, чий вплив на організм прямо пов'язане зі збільшенням ризику онкології, хвороб серцево-судинної системи і пригнічення мозкових функцій. Гірше того, цим речовинам властиво накопичуватися в клітинах і нарощувати свій деструктивний потенціал. Тому теплову обробку при високих температурах краще проводити на щільних жирах.
Як би дивно не звучало, але кілька шматочків сала з салатом зі свіжих овочів - кращий вибір для дієти! Ну а їсти чи не їсти, безумовно, - вибір кожного.
Український тенісист Ерік Ваншельбойм потрапив у неприємний інцидент. 23-річний спортсмен у парі з Денисом Євсєєвим з Казахстану мав зіграти у чвертьфіналі турніру ATP Challenger Tour у Монтемарі, повідомляють Патріоти України. Однак хлопець не зміг вз...
Журналістка Яніна Соколова розповіла деталі конфлікту з ексміністром економіки, президентом Київської школи економіки (KSE) Тимофієм Миловановим. Він, за її словами, поширює неправдиву інформацію та не виконав обіцяного фінансування благодійного проєкт...