"Серійний убивця" бананів: Рослини, які дають улюблений фрукт багатьох, опинилися в небезпеці

У світі з'явився "серійний вбивця бананів" - новий грибок, пращур якого вже винищив один з найпопулярніших сортів цього фрукту Gros Michel. Тепер небезпека підібралася до найпоширенішого та найпопулярнішого сорту бананів "Кавендіш" - 47% відсотків населення світу вживають саме його. Але як довго це буде тривати, з огляду на появу нової загрози, яку вчені маркують як грибок TR4? Про це йдеться у матеріалі наукового журналу Sciencealert, передають Патріоти України.

За словами професора і керівника програми біотехнології бананів у Технологічному університеті Квінсленда Джеймса Дейла, вперше попередник нового грибка - грибок TR1, потурбував людство у 1876 році. До 1950-х років він повністю знищив ферми бананів сорту Gros Michel, змусивши вчених шукати новий сорт рослини, який міг би вижити та протистояти паразитам.

Приблизно з того часу провідним експортним бананом було обрано "Кавендіш". Про його "практичність" для людства також згадував автор книги "Банан: доля фрукта, який змінив світ" Ден Кеппел.

Але тепер і цей сорт банана може на зовсім зникнути. За словами вчених, інфекція TR4 - це панамська хвороба, яка почала розповсюджуватися по коренях бананового дерева. Грибок виїдає дерево - в кінцевому підсумку рослина втрачає здатність поглинати воду та проводити фотосинтез, і гине.

Вперше новий штам грибка виявили у 1997 році поблизу Дарвіна, Австралія. З того часу він став потроху заражати дерева "Кавендіша". Вже на момент 2015 року інфекція дісталася до найбільших бананових ферм Австралії, розташованих у штаті Квінсленд. "З того часу він став поширюватися в Індії та Китаї, найбільших у світі виробниках бананів. Він також поширився на Близький Схід і в Африку, а зовсім недавно був виявлений у Південній Америці", - заявив Дейл.

Наразі вчені намагаються врятувати "Кавендіш". За їх словами, хвороба заряджає бананові дерева доволі повільно. У людства є в запасі принаймні десятиліття, щоб вигадати спосіб протидіяти грибку й захистити банани, каже Дейл.

Також вчені намагаються вивести новій сорт "Кавендіш", який мав би імунітет проти грибка TR4. Генетичну модифіковану версію нового сорту вчені назвали QCAV-4.

Окрім цього, дослідницька група під керівництвом вчених з Кембриджського університету намагається вигадати спосіб "щеплення" для рослини. Іншими словами, змінити характеристики дерева шляхом пересадки тканини однієї рослини іншій. Це також могло б допомогти зробити "Кавендіш" стійким до грибка.

Аналогічні досліди, щоб врятувати банани, проводить команда вчених Тайванського дослідницького інституту бананів. Вони навмисне інфікують "Кавендіш" грибком TR4 й відбирає частину саджанців, які виявляються найбільш стійкими до хвороби. Таким чином вони намагається створити для рослини природній імунітет, щоб вона еволюціонувала у новий сорт, який не боїться загинути від TR4. "Я б з упевненістю сказав, що рішення вдасться знайти ще до того часу, як експортний ринок сорту Cavendish серйозно постраждає", - потішив прогнозом Дейл.

Водночас журналіст Ден Кеппел не поділяє його оптимізм. За його словами, поки що людство навіть на крок не наблизилось до необхідного рішення. "Відповіддю буде кінець монокультури. Відповідь - різноманітність", - заявив він.

Кеппел вважає, що людству слід масово вирощувати різноманітні сорти бананів: чим більше різновидів фрукта буде, тим менша ймовірність, що грибок зачепить їх усі, каже журналіст.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...