Шокуюча мумія: Давньоєгипетський священик на імʼя Хор-Дехуті... виявився вагітною жінкою (фото)

Це перший випадок у світі, коли було зроблено подібне відкриття. Сканування підтвердило, що ступня належала зародку, який знаходився в утробі муміфікованою матері.

Мумія була знайдена у Фівах, з XIX століття зберігалася в Національному музеї у Варшаві та була ретельно досліджена тільки зараз, повідомляють Патріоти України. Спочатку археологи думали, що сканують мумію давньоєгипетського священика на ім’я Хор-Джегути. Потім, у животі тіла, зображення виявили, що здавалося кістками крихітної стопи. Повне сканування підтвердило це: стопа належала крихітному плоду, який ще був у лоні своєї померлої та муміфікованої матері.

Це не тільки вперше знайдена навмисно муміфікована вагітна жінка, це представляє захоплюючу таємницю. Ким була ця жінка? І чому її муміфікували із її плодом? Відкриття є настільки своєрідним, що вчені назвали мумію Таємничою леді Національного музею у Варшаві.


ВІДКРИТТЯ

Несподіване відкриття зробили експерти польської академії наук, працюючи в рамках проекту зі сканування всіх давньоєгипетських мумій у місцевих музеях. З'ясувалося, що мумія 20-річної жінки, яка зберігалася з 1917 року в Національному музеї у Варшаві, була забальзамована з плодом всередині. Як повідомляють Патріоти України про це інформував телеканал «Наука», дослідження опубліковано в Journal of Archaeological Science, коротко про нього розповідало видання Science Alert.

Це перший випадок у світі, коли було зроблено подібне відкриття. Мумія з варшавського музею була знайдена в 1800-х рр. у Королівських гробницях у Фівах. Вона належить молодій жінці, яка померла у 20 років понад 2000 років тому, коли Клеопатра була царицею, а Фіви — вельми жвавим мегаполісом.

Сканування мумії молодої єгиптянки

Тіло молодої жінки було загорнуте в дорогу тканину і поховане з амулетами, які зображують чотирьох синів бога Гора. Це і місце її поховання дало вченим привід припустити, що вона належала до місцевої еліти. Раніше вважалося, що мумія належить чоловікові, священику на імʼя Хор-Дехуті, проте ретельне дослідження це спростувало.

Плід не витягли перед бальзамуванням

При скануванні з'ясувалося, що померла жінка була вагітною. Термін становив від 26 до 30 тижнів. Це відкриття викликає кілька запитань, пов'язаних зі статусом ненародженої дитини в Стародавньому Єгипті. Автор дослідження, доктор Войцех Ейсмонд передбачає, що плід не витягли перед бальзамуванням, тому що він не встиг народитися й отримати ім'я, необхідне для подорожі в загробне життя, а зі смертю його матері це стало неможливо, тому бальзамувальники залишили все, як було.

Відскановані саркофаг і мумія молодої єгиптянки

При цьому інші внутрішні органи жінки були видалені і забальзамовані окремо, відповідно до звичаїв того часу.

Це відкриття також проливає світло на невивчений аспект стародавнього світу: єгипетські похоронні звичаї і тлумачення вагітності в контексті давньоєгипетської релігії.

"Для єгиптологів це приголомшливе відкриття, тому що ми мало знаємо про те, який статус мали вагітні жінки і як розглядався статус ненародженої дитини в Стародавньому Єгипті", — зазначає доктор Ейсмонд.

Сканування давньоєгипетських мумій у Варшаві Фото: Warsaw Mummy Project

Усього під час проекту зі сканування всіх мумій, котрі перебувають у польських музеях, буде відскановано 42 мумії, включаючи останки крокодила, барана і кота.

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...