Схожий на колібрі: У бурштині знайшли найменшого у історії динозавра (відео)

Найчастіше останки динозаврів і інших тварин, які знаходять палеонтологи, мають значні розміри. Це не означає, що в доісторичні часи не було дрібної фауни.

Китайські палеонтологи виявили найменшого з нині відомих динозаврів, повідомляють Патріоти України із посиланням на Nature.

Тварина, яка отримала латинську назву Oculudentavis khaungraae за великі очниці і помітні зуби, зовні нагадувала колібрі, була активна в світлий час доби і, імовірно, харчувалася безхребетними.

Найчастіше останки динозаврів і інших тварин, які знаходять палеонтологи, мають значні розміри. Це не означає, що в доісторичні часи не було дрібної фауни. Але останки невеликих організмів швидше розкладаються, тому у них менше шансів потрапити в умови, де вони зможуть зберігатися не один мільйон років.

Втім, існує досить інертне середовище, здатне зберегти навіть дуже дрібні об'єкти такими, якими вони були за життя. Це скам'яніла смола хвойних дерев - бурштин. Смолу хвойні виділяють при пошкодженнях, вона липка, коли свіжа, і в ній можуть загрузнути комахи, інші безхребетні, а часом і дрібні хребетні.

Одне з найбільших родовищ бурштину розташоване на півночі М'янми. Ці поклади скам'янілої смоли мають вік приблизно 99 мільйонів років. У зразках бірманського бурштину співробітники Інституту палеонтології хребетних і палеоантропології Китайської академії наук на чолі з Цзінмай О'Коннор (Jingmai O'Connor) виявили пернату голову схожої на птицю тварини.

Був у хорошій фізичній формі, але раптово захворів: Помер другий співробітник Boeing, який звинуватив компанію в порушенні техніки безпеки

четвер, 2 травень 2024, 12:28

Колишній аудитор з якості компанії Spirit AeroSystems, Джошуа Дін був одним із перших інформаторів, який звинуватив компанію в ігноруванні виробничих дефектів у Boeing 737 MAX, інформують Патріоти України. Діну було всього 45 років. Він помер після бор...

"Я знав, що росіяни гвалтують мирних жителів просто для розваги": Доброволець зі США пояснив, чому воював за Україну й планує продовжити в майбутньому

четвер, 2 травень 2024, 11:59

Каліфорнієць Метью Семпсон, ветеран війни в Іраку та Афганістані, майже два роки провів на полі бою в Україні як доброволець. Він розповів, що до початку повномасштабного вторгнення майже нічого не знав про Україну, проте знав, на що здатна країна-агре...