Скільки води утримують залишки греблі: Науковці розповіли про теперішній стан Каховського водосховища

За рік після того, якросіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, площа Каховського водосховища скоротилася на 91%, а об'єм води - на 96%. Проте завдяки паводку у травні 2024 року водойма почала часткове відновлення. Про це повідомляє НАН України.

Зазначається, що до жовтня 2023 року площа водосховища скоротилася до 193 квадратних кілометрів. Це лише 9% від його початкової площі, яка раніше становила 2155 квадратних кілометрів.

Станом на жовтень 2023 року, об'єм води зменшився до 3,6% від початкового об'єму водосховища. У найсухіший період 2023 року майже вся вода була зосереджена у руслі Дніпра.

Цьогоріч у травні завдяки підвищенню рівня води у Дніпрі площа водойми збільшилася до 860 квадратних кілометрів. Водосховище відновилося майже на 40%.Об'єм води в травні також зріс до 2,15 кубічних кілометрів - це 11,8% від початкового об'єму.

Експерти зазначають, що колишня територія водосховища тепер змінюватиметься в залежності від сезону. Влітку та восени під час зниження рівня води в Дніпрі і зменшення кількості опадів вона майже повністю осушуватиметься, а навесні та на початку літа знову затоплюватиметься водою.

"Більша частина території Каховського водосховища поросла вербою і тополею. Відповідно, ми вже маємо періодично затоплювану територію, покриту густою рослинністю. Тому її використання в господарстві України неможливе", - повідомили науковці.

Під час дослідження для точного підрахунку площі та об'єму водойм науковці використовували космічні знімки та річкові карти. Вони пропонують відбудувати Каховську ГЕС і водосховище на основі висновків експертів та стратегії розвитку економіки України.

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...

Комісія Мінкульту фіксує розкрадання держмайна: З Почаївської лаври зникли цінні ікон, які передавалися в оренду Московському патріархату разом з архітектурним комплексом

субота, 27 липень 2024, 17:00

В ході перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявлено низку порушень. Про це йдеться у звіті комісії Міністерства культури та інформаційної політики,...