Сила заліза перемогла силу золота: Археологи знайшли сліди доленосної битви Лідійського царства проти Перської імперії

Приказка "багато як Крез" тисячоліттями була мірилом найзаможніших людей світу. Однак неймовірне багатство не врятувало самого царя Креза від злої долі на піку розквіту його держави

Лідійське царство у часи свого найбільшого розквітуНа території сучасної Туреччини археологам пощастило знайти сліди події, котра стала однією з наріжних в історії народів Малої Азії та Греції протягом VI ст. до н.е., зазначають Патріоти України

Як пише Arkeonews, під час нещодавніх археологічних розкопок у Сардах, стародавній столиці Лідійського царства, що на заході Малої Азії, дослідники виявили докази битви при Тімбрі.

Це побоїще 546 році до н. е. між лідійським царем Крезом і перським царем Кіром II в призвело до загибелі Лідійського царства і завоювання Сард персами.

Під монументальною міською стіною, виявленою близько п'ятдесяти років тому, розкопки виявили останки двох воїнів, віком від 20 до 26 років. Ці скелети, знайдені під час цьогорічних розкопок, мають сліди поранень мечами, особливо на голові та руках.

Професор доктор Ніколас Кейхілл, керівник розкопок, повідомив про ці знахідки, зазначивши, що скелети виявили в шарі цегляного сміття, що дозволяє припустити, що тіла були залишені без належних обрядів поховання незабаром після того, як укріплення навмисно зруйнували. Кістки одного солдата були майже неушкодженими, він все ще стискав у руці камінь.

Доктор Кейхілл наголосив, що солдати, ймовірно, були частиною розбитих лідійських сил, а не перських переможців. Поряд зі скелетами вдалося знайти шолом, який зараз зберігається в музеї Маніси. Це свідчення що лідійці носили важкі обладунки. В одного воїна була зламана рука, ймовірно, у бою, при захисті від удару зверху. Цей ветеран отримав поранення в спину і груди, а також дві травми обличчя за три-чотири роки до своєї смерті.

Один скелет знайшли майже цілим, за винятком частини тазу, і належав молодому чоловікові у віці від 22 до 26 років. Він був у доброму фізичному стані, його ліва рука була більш розвиненою, оскільки, ймовірно, тримала щит, тоді як права рука мала сліди повторюваних рухів вперед, що свідчить про володіння мечем або списом.

Місто Сарди було важливим центром лідійців: у VI столітті до н. е. вони створили велику імперію і викарбували перші у світі монети, використовуючи електрум, сплав золота і срібла. Сарди знову стали життєво важливим містом за часів перського панування і зберегли своє значення за часів Александра Македонського. Однак руйнівний землетрус у візантійський період призвів до занепаду стародавнього міста.

Колишній чемпіон Латвії з боксу пожартував про російське громадянство, а далі щось пішло не так

неділя, 18 серпень 2024, 22:19

У Латвії Служба державної безпеки (VDD) "провела бесіду" з колишнім чемпіоном країни з боксу Микитою Смирновим після його жарту про те, що він отримав паспорт країни-агресора Росії. Про це 17 серпня повідомило агентство LETA, передають Патріоти України...

Про це мало хто знає: Українські водії ризикують втратити до 30 тисяч грн за порушення ПДР

неділя, 18 серпень 2024, 21:43

Українські водії, які виїжджають за межі України, можуть потрапити у халепу через незнання правил дорожнього руху в іншій країні. Зокрема, польське законодавство велику увагу приділяє стану автомобільних шин і передбачає величезні штрафи за "лису" гуму...