Таємнича загибель Віталія Шишова: У Нацполіції розповіли про останні години життя білоруського активіста

Пошуки голови "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова, якого у вівторок, 3 серпня, знайшли мертвим в одному з парків Києва, тривали майже добу. Про стеження за білоруським активістом звернень до поліції не надходило. Про це повідомив на брифінгу голова Національної поліції України Ігор Клименко, передають Патріоти України

За його словами, правоохоронці вивчають спосіб життя та громадську діяльність Віталія Шишова. Наразі проведена перевірка засвідчила, що звернень від нього про стеження чи інші дії, які могли загрожувати його життю, до поліції не надходило.

“Якщо про такі випадки стане відомо під час проведення слідчих дій, про них відразу буде повідомлено у правоохоронні органи, до компетенції яких належить розкриття таких злочинів”, - зауважив Ігор Клименко. Тим часом слідчі перевіряють дві можливі версії злочину - вчинення самогубства або умисне вбивство з імітуванням самогубства.

Останні години життя

Ігор Клименко розповів, що відомо на даний момент про останні години життя Віталія Шишова. 2 серпня о 8.58 ранку Віталій вийшов зі свого будинку у напрямку лісового масиву, де він здійснює ранкові пробіжки. Камери спостереження зафіксували його на виході.

О 15.18 хвилин надійшло два повідомлення від співмешканки Віталія Шишова - до Святошинського відділку поліції міста Києва та головного управління в Київській області — про те, що Віталій досі не повернувся з ранкової пробіжки.

Пошуки зниклого чоловіка продовжувалися до 22 години, з настанням темряви їх припинили, щоб поновити о 5 годині ранку у вівторок, 3 серпня.

“За ніч ми розбили територію масиву на відповідні квадрати, залучили працівників поліції та Нацгвардії і приблизно о 7.40 було знайдено тіло трагічно загиблого Віталія Шишова”, - повідомив Ігор Клименко.

Що знайшли на місці загибелі

Безпосередньо біля місця злочину було виявлено мобільний телефон, який, очевидно, належить Віталію Шишову, а також слід не пеньку біля дерева, на якому в петлі було виявлено тіло загиблого білоруського активіста. Наразі експертиза встановлює, чи належить цей слід Віталію, чи іншій особі.

За словами Ігоря Клименка, висота від зашморгу до землі становила 3,08 м. Висота першого пенька — 60 см, другого — 50см, а зріст Віталія — 1,85 см. Мотузка, з якої було скручено петлю, була складена вчетверо.

Фото з соцмереж / © Всі інші подробиці в Нацполіції пообіцяли повідомити після проведення низки експертиз. Щодо подряпин та забоїв, які були на його тілі, то за попереднім припущенням експерта, вони стали наслідком разового падіння. Однак, остаточні висновки буде зроблено пізніше.

Одразу після заяви співмешканки Шишова було відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину ч.1 ст.115 (умисне вбивство). Слідчо-оперативна група з’ясовує обставини його смерті, вивчає відеозаписи, допитує можливих очевидців та свідків.

Що відомо про Віталія Шишова

Про Віталія Шишова відомо, що він є громадянином Білорусі. Йому 26 років. За інформацією "Радыё Свабода", раніше жив у місті Речиця, що в Гомельській області Білорусі.

За словами соратників, восени 2020 року Шишов та його дівчина Божена Жолудзева втекли від переслідувань у Білорусі до Києва. Коли після президентських виборів у країні спалахнули протести, вони були їхніми активними учасниками. Через свою активну громадянську позицію пара згодом була змушена покинути батьківщину.

У соцмережах Віталій був не дуже активним. Перше фото в Іnstagram він опублікував у квітні 2019 року – з Майдану Незалежності у Києві. Відтоді у різний час там з'явилося ще 10 світлин – також з Києва та з Гомеля. У січні 2020 року Шишов відвідав Львів. Інформації у Facebook активіста ще менше. Там він був підписаний Vitali Vasilievich та публікував ті самі кадри, що й в Іnstagram.

Шишов є засновником громадської організації "Білоруський дім в Україні". Варто зазначити, що "Білоруський дім в Україні" - некомерційна громадська організація, яка допомагає білорусам і всім, хто постраждав від дій режиму диктатора Олександра Лукашенка. Людям допомагали з пошуком житла, оформленням українських документів та працевлаштуванням.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...