"Тільки з Києва та Львова, дівчино. 250 доларів": Сотні українців щотижня їздять автобусами до Росії

Попри закритий кордон з Росією, пасажирське сполучення з державою-агресоркою фактично відкрите. Автобуси з Києва, Львова, Дніпра та інших обласних центрів України кілька разів на тиждень вирушають до Москви і назад. Знайти автобус до Росії легко. Якщо в пошуковику варіантів немає, то повно їх у соціальних Мережах, зазначають Патріоти України.

Коштує таке задоволення від 250 до 350 доларів, залежно від перевізника (9,2 – 13 тисяч гривень). Поїхати до столиці Росії дешевше зі Львова. За поїздку з Києва або Дніпра доведеться сплатити десь на 20 доларів більше. Хоча найдешевший варіант, який ми знайшли — саме з Києва.

Схема проста: Україна — Польща — Росія

Жодної складної схеми в перевізників немає: пасажир сідає в Україні на автобус, який прямує до Польщі, а вже у Варшаві пересідає на прямий рейс до Москви. Їде він через Литву та Латвію.

Перевізники оминають заборону через європейські країни / © ТСН.ua
"Тільки з Києва та Львова, дівчино. 250 доларів. Купувати нічого не треба. Приїжджаєте вівторок-субота до Києва на залізничний вокзал, біля Макдональдса, до двох годин. І ми вас забираємо на мікроавтобусі. Буде одна пересадка в Варшаві", — розповів ТСН.ua перевізник Михайло і запропонував переконатися, що автобус комфортабельний, у своєму чаті з "клієнтами". Їх там майже 2,5 тисячі. Більшість передають через чоловіка посилки, інші їздять до Росії та назад.
"Буде два автобуси. Один Дніпро — Варшава, другий Варшава — Москва. Виїзди з автовокзалу у вівторок та суботу. Треба тільки закордонний біометричний паспорт. Їхати понад дві доби", — розповів ТСН.ua представник іншого перевізника на ім'я Сергій.
Тільки з Києва до Москви їздять десятки людей на тиждень
На запитання, чи не буде проблем під час перетину кордону, один чоловік дивується. "Чого вони мають бути, якщо автобус їде до Варшави? З Варшави інший буде", — каже він.
Другий перевізник запевняє, що проблем із поїздками до Росії зовсім немає: "Сонечко, нічого немає. Вчора їхало 20 людей (до Москви — ред.), звідти 24 їхало. Начебто все добре, слава Богу".
Для того, щоб забронювати квиток, сплачувати нічого не треба. Гроші за проїзд беруть у Варшаві або після перетину російського кордону. Деякі просять фото закордонного паспорта. "Прізвище, ім'я та номер телефону українського. Паспорт не треба. І точно, на яке число ви хочете. Вівторок чи субота", — додав Михайло, який пропонує поїхати до Москви з Києва.
Про популярність таких рейсів свідчить їх регулярність та розмаїття варіантів. У коментарях до публікацій перевізників у Facebook українці цікавляться рейсами та цінами.

Покарати "бізнесменів" неможливо

Незважаючи на сумнівні напрямки, притягнути до відповідальності таких "бізнесменів" неможливо, прокоментував для ТСН.ua адвокат Ростислав Кравець. Річ в тому, яким чином побудована схема — єдиного перевізника, який забезпечує транспортування пасажирів чи вантажу з України до Росії, немає.

"І звинувачувати в колабораційній діяльності, підриві національної економіки чи невиконанні рішення Ради національної безпеки та оборони України також буде вкрай важко, тому що це різні особи та юридично один з іншим жодним чином не пов'язані", — пояснив Кравець.

Адвокат нагадав, що подібна схема працювала після заборони регулярного авіасполучення з Росією 2015 року.

"Всі летіли до Мінська, пересаджувалися в інші літаки та летіли до Москви. Нікого за це до відповідальності не притягали і притягнути неможливо. Фактично нічого незаконного в цій схемі немає. Немає єдиного перевізника", — додав Кравець.

Зазначимо, що такий перевізник в Україні не один, і всі вони мають приблизно по два рейси на тиждень. Тому можна говорити про сотні українців, які перетинають кордон країни-агресорки лише впродовж семи днів. Поки в Україні щодня помирають військові та цивільні через російську агресію, "бізнесмени" заробляють гроші на поїздках до Росії, а віддають їм ці кошти самі ж українці.

Джерело: ТСН.ua

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...