Треба знати. Батьківська субота 6 березня: Що потрібно і що не можна робити

Для православних вірян в Україні 6 лютого настає Вселенська м'ясопусна субота - перша поминальна субота 2021 року, передають Патріоти України.

Що таке Вселенська м'ясопусна поминальна субота

"М'ясопуст" – слово церковнослов'янськоuj походження, що означає "м'ясо залишаю (відпускаю)". Наступний день, неділя, 7 березня, – Великий м'ясопуст, коли вірянам востаннє перед Великим постом дозволяється їсти м'ясо.

Батьківську суботу напередодні також назвали м'ясопусною, щоб відрізнити її від іншої, Троїцької вселенської батьківської суботи. Щорічно М'ясопусна субота відзначається в передостанню суботу перед Великим постом.

Що потрібно робити в батьківську суботу 6 березня
  • У М'ясопусну батьківську суботу в церквах поминають всіх покійних, а особливо тих, хто не отримав церковного відспівування або церковної молитви: померлих раптовою смертю в чужих краях, загиблих на війні, від мору й голоду, зниклих без вести, від холоду, пожежі.
  • Увечері в п'ятницю напередодні храми служать велику панахиду – парастас. У суботу вранці – заупокійне богослужіння, під час якого відбувається головне поминання померлих православних, а потім – загальну панахиду.
  • На парастас або на заупокійну службу парафіяни подають записки з іменами померлих близьких. Цього дня також до церкви прийнято приносити пісні продукти і вино (кагор) для здійснення літургії.
  • У Вселенську м'ясопусну батьківську суботу віряни також за можливості відвідують кладовища, залишаючи на могилах померлих близьких квіти й лампадки. При цьому священнослужителі зазначають, що саме молитва в храмі набагато важливіша для душ покійних: відвідування служби – у першу чергу, поїздка на кладовище – в другу.
  • Пом'янути померлих можна і помолившись вдома, якщо немає можливості відвідати храм.
Що не можна робити у Вселенську м'ясопусну батьківську суботу
  • Сваритися, лаятися, злитися.
  • Вдаватися до веселощів і розваг.
  • Виконувати важку роботу по дому. 6 березня краще сходити до церкви, помолитися, згадати про покійних пращурів за сімейним обідом.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...