Щонайменше третина смертей у світі спричинена лише чотирма продуктами — до такого висновку дійшла професорка Анна Гілмор, директорка Центру громадського здоров’я XXI століття при Університеті БатаЮ передають Патріоти України.
У коментарі іспанському виданню El País вона заявила:
«Найпростіше зрозуміти масштаб шкоди, поглянувши на чотири продукти: тютюн, викопне паливо, алкоголь і їжа. Вони спричиняють від третини до двох третин усіх смертей у світі».
У 2021 році з 56 мільйонів померлих у світі 19 мільйонів загинули внаслідок впливу саме цих чотирьох індустрій.
Тютюн став причиною 16% усіх смертей у світі, тобто понад 9 мільйонів життів у 2021 році.
«Двоє з трьох курців зрештою помирають через куріння. Це надзвичайно ризиковано», — наголошує професорка.
Куріння призводить до раку, інфарктів, інсультів, гіпертонії, тромбозів і хронічних захворювань легень.
У Європі, згідно з дослідженням, у якому брала участь професорка Гілмор, тютюн щорічно спричиняє 1,15 мільйона смертей, що становить 10% усіх випадків смерті на континенті.
Щороку 2,44 мільйона людей помирають через вживання алкоголю. Це:
Алкоголь посилює ризики нещасних випадків, отруєнь, агресії, а також хронічних хвороб.
Так, навіть їжа — точніше, небезпечна дієта — стає причиною більше смертей, ніж алкоголь.
У 2021 році 5,4% усіх смертей у світі були спричинені так званими дієтичними ризиками. Це понад 3 мільйони смертей на рік.
До особливо шкідливих чинників належать:
У Європі 2,27% смертей пов’язані з надлишком солі, а 1,06% — з обробленим м’ясом.
Викопне паливо — не лише загроза клімату, а й пряма причина смертей. Забруднення повітря частками PM2.5 (що виникають під час спалення вугілля, нафти, газу) призводить до:
У 2021 році це забруднення спричинило понад 4,5 мільйона смертей. А за іншими оцінками — до 8,34 мільйона смертей щороку. Це до 8% усіх смертей у світі.
«Наслідки забруднення повітря ще недооцінені, — каже Гілмор. — Ці продукти, як і сигарети, часто свідомо модифікують, щоб зробити ще більш бажаними й "залежними".»
«Нам потрібно чесно визнати: значна частина смертей спричинена не "випадком" чи вірусами, а системною присутністю небезпечних продуктів у нашому повсякденному житті», — підсумовує професорка.
Чотири основні продукти, що забирають мільйони життів щороку:
Більшість цих факторів — попереджувані. Але для цього потрібна глобальна політична воля та усвідомлений вибір суспільства.
У ніч проти 29 червня у Голосіївському районі Києва сталася смертельна ДТП. Легковий автомобіль зіткнувся з вантажівкою. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на ДСНС Києва. Так, о 03:19 ночі до рятувальників надійшло повідомлення про аварі...
На війні загинув Андріан Галай — вчитель фізичної культури Одеського ліцею "Маріїнський". Про втрату повідомила директорка департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич, передають Патріоти України. "На Щиті. Галай Андріан, вчитель ф...