Це набагато небезпечніше, ніж ви думаєте: Супрун розвіяла міф про улюблений спосіб релаксу українців

Година куріння кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.

Курити кальян - дуже шкідливо. Ілюстрація: Фейсбук.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розвінчала міф про те, що куріння кальяну менш шкідливе, ніж звичайних цигарок. Вона попередила українців, що насправді ця звичка ще більш згубна для організму. Детальне роз'яснення чиновниця опублікувала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Досі досить поширений міф про те, що тютюновий дим проходить через воду і тому стає безпечним. Кальян часто пропонують, як менш шкідливу альтернативу сигарет. Але це не так. Кальяни небезпечніші, ніж прийнято вважати. І навіть небезпечніші за цигарки. Година куріння кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет", — пише Супрун.

Вона уточнила, що під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час, як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму.

  • Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, в тому числі притаманні диму сигарет. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також в результаті спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню. Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який викликає нестачу кисню в організмі гіпоксію.
  • Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть викликати рак легенів та інші види онкозахворювань, серцево-судинні та респіраторні захворювання.
  • Навіть одна "сесія" куріння кальяну впливає на серцебиття і кров'яний тиск.
  • Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, що і в сигаретах.
  • Діти, народжені у жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають більш високий ризик розвитку респіраторних захворювань. Крім того, їх вага може бути меншою, ніж у дітей, народжених тими, хто не палить.

"Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров'я не вийде. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють в нижні частини легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань", — підкреслює Супрун.

Вона акцентувала увагу і на тому, що, передаючи трубку між різними людьми під час куріння кальяну, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції. Не менш серйозним мінусом є і те, що вони вкрай заважають пасивним курцям. Адже вони дихають не тільки тютюновим димом, а й продуктами згоряння.

"Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров'ю гостей, це також є порушенням законодавства. З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни в громадських місцях, включаючи заклади харчування. Однак за результатами громадського моніторингу в січні 2018 року, кальяни продовжують курити практично в кожному п'ятому кафе, барі й ресторані", — обурилася в. о. голови МОЗ.

У зв'язку з цим вона порадила писати зауваження в книгу скарг і пропозицій, скаржитися адміністратору або ж писати скаргу в Державну службу з питань безпеки харчових продуктів, якщо поруч з вами хтось курить кальян.

"Палити цигарки (звичайні та електронні) і кальяни також заборонено на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках, в підземних переходах і під'їздах будинків. Вибирайте здоровий відпочинок в колі друзів і рідних. Дружні розмови, сміх і танці — ось гарна альтернатива сигаретам. А кальян — ні. Дбайте про своє здоров'я і не підставляйте людей, які відпочивають поруч з вами", — звернулася до українців Супрун.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...