"Це так не працює": Вчений розповів, у чому шкідливість БАДів

Маркетологи в Україні найчастіше спекулюють на БАДах, називаючи їх засобами "для покращення здоров'я". Але біодобавки не такі корисні, як здається на перший погляд. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів відомий генетик і біогеронтолог, кандидат біологічних наук Олександр Коляда.

"Я б відніс сюди косметологію, яка дуже сильно апелює до науки, хоча реально за порадами до неї не звертається. Це також сапліменти, відомі в Україні як БАДи. І багато різних речей, пов'язаних із схудненням", - перерахував він кошти, на яких найчастіше спекулюють маркетологи.

Генетик нагадав, що ті ж БАДи, наприклад, поділяються на шкідливі, корисні та просто безглузді. "Кожен з них варто обговорювати окремо. Але що головне потрібно брати до уваги? Критично потрібно ставитися до перебільшених обіцянок. Бади не складають основу здорового способу життя.

Він уточнив, що 100 років тому в еру авітамінозів вони могли вирішити певну проблему, а зараз саплементи, якщо не йдеться про вітаміни, повинні займати в житті умовне двадцяте місце.

"Ще одна шкода, яку я бачу в БАДах - певне когнітивне спотворення. Є ось людина, яка погано спить, зловживає алкоголем, але приймає добавку, яка обіцяє продовжити життя. Але це так не працює, і внесок цих поганих і хороших факторів нерівноцінний", – констатував учений.

БАДи в Україні

Біологічно активна добавка (скорочено БАД), або дієтична добавка - це спеціальний харчовий продукт, який споживається в невеликих кількостях додатково до звичного харчового раціону людини. Важливо пам'ятати, що це ліки, а харчовий продукт.

Хотів подарувати свої борги за Приват державі: Коломойський не зміг розірвати договори поруки за кредитами з НБУ. КАС скасував рішення суду першої інстанції

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:15

Ексакціонер ПриватБанку Ігор Коломойський не зміг розірвати договори поруки за кредитами з Нацбанком - Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та закрив провадження у справі за позовом Коломойського. . Про це повідомляє прессл...

Готують дітей до війни: Окупанти влаштували змагання з пілотування БПЛА серед школярів у Скадовську

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:22

За даними національного спротиву, російські окупанти у тимчасово окупованому Скадовську влаштували для школярів змагання з пілотування БПЛА. Деталі: У повідомленні спротиву зазначають, що у турнірі з пілотування БпЛА змагалися школярі молодших класів (...