Цей день в історії: Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн

Храм Грому Господня у IV-VII століттях. Реконструкція

Храм Воскресіння зведений в Єрусалимі 335 року рівноапостольною Єленою (мати імператора, рівноапостольного Константина Великого) над печерою, де було покладено після розп'яття тіло Ісуса Христа, 18 жовтня 1009-го повністю зруйнована халіфом Фатимідів Аль-Хакім бі-Амр Аллахом.

Тоді Аль-Хакім, збурюваний чутками і намовляннями проти християн, одноосібно зламав негласну угоду про релігійне перемир'я, що встановили ще у VII столітті, й своєю волею санкціонував масові вбивства і винищення християнського населення Єрусалима і руйнування християнських храмів у місті та його околицях. В результаті цих погромів первісну базиліку над гробом Господнім було втрачено безповоротно. За кілька десятирічь імператор Костянтин VIII виторгував у сина Аль-Хакіма право на поновлення храму (в обмін на такі поступки, як відкриття мечеті в Константинополі)

"Безумний правитель" Халіф Аль-Хакім 1009-го запровадив масові вбивства і винищення християн Єрусалима, руйнував християнські храми. Зруйнував вщент і Храм гробу, переслідував християн. У середині XII століття хрестоносці з розмахом відбудували храм у величавому романському стилі, надавши Храму зовнішній вигляд, за яким він відомий і дотепер.

Загалом головний храм християн руйнувалася декілька разів: у 614, 1009, 1244 роках.

Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...