"Ціна" дитини - приблизно 50 тисяч доларів: Геращенко розкрив деталі моторошної схеми лікаря з Києва

Організаторами злочинної групи виявилися головлікар приватної репродуктивної клініки та її син.

Квартира, в якій утримували новонароджених дітей перед відправкою в Китай. Фото: Фейсбук.

Національна поліція України зупинила злочинну діяльність міжнародної, транснаціональної групи, яка протягом тривалого часу займалася продажем новонароджених дітей у Китайську Народну Республіку. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, передають Патріоти України.

Організаторами злочинної групи виявилися головлікар приватної репродуктивної клініки та її син. До групи також входили троє громадян КНР і два українця. Як пояснив Геращенко, злочинці продавали дітей, народжених українськими жінками в Китай за гроші. "Ціна" однієї дитини – приблизно 50 тисяч доларів.

"Клієнтів шукали як правило серед громадян КНР – самотніх чоловіків певної орієнтації, які бажають народити дитину в Україні методом штучного запліднення за допомогою послуг донора і сурогатної матері. Після народження дитини сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, в результаті чого батьками дитини ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина. Надалі, громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України", – розповів Геращенко.

Зараз перевіряються ще 140 громадян КНР на предмет причетності до купівлі новонароджених дітей в Україні з порушенням чинного законодавства. Реальну кількість народжених в Україні і вивезених за її межі немовлят ще належить встановити.

"Поліція докладе всіх зусиль, щоб цього більше не повторилося! Справа в тому, що повноцінного регулювання такої сфери як сурогатне материнство в Україні на сьогоднішній день не існує. Але воно і прямо не заборонено законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами. Навіть нотаріального посвідчення такого договору не потрібно!", – написав Геращенко.

За фактом діяльності угруповання відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує від п'яти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...

Виїзд за кордон під час війни: Чи має на нього право заброньована особа

вівторок, 30 квітень 2024, 0:27

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. У цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але деякі з них мають право на відстрочку. У тому числі ті, хто має бронь від призову, передають Патрі...