Цифра вражає! ВООЗ підрахувала, скільки людей помирають щороку від алкоголю, куріння та вживання ультраперероблених продуктів

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 391 000 осіб щорічно помирають у Європі через вживання ультраперероблених продуктів, передають Патріоти України

ВООЗ зазначає, що разом з алкоголем, викопним паливом і тютюном ці чотири галузі відповідальні за понад 2,7 млн смертей щороку, що становить близько чверті всіх смертей на континенті, повідомляють Olive Oil Times.

«За оцінками, щонайменше третина всіх смертей у світі (19 млн) і 41% смертей від неінфекційних захворювань пов’язані з чотирма комерційними продуктами: тютюном, ультрапереробленими харчовими продуктами, викопним паливом та алкоголем», — йдеться у звіті ВООЗ.

Хоча чіткого визначення ультраперероблених продуктів немає, система класифікації Nova, що використовується в усьому світі, описує їх як продукти, виготовлені переважно або повністю з речовин, отриманих з їжі та добавок, з мінімальним використанням натуральних інгредієнтів.

У звіті зазначено, що раціони з високим вмістом солі стали причиною 252 187 смертей на рік (2,27% від загальної кількості), за ними йдуть раціони з високим вмістом переробленого м’яса (117 290 смертей на рік, 1,07%), напої з цукром (15 606 смертей на рік, 0,14%) і раціони з високим вмістом трансжирів (6056 смертей на рік, 0,05%).

Звіт ВООЗ з’явився після публікації в British Medical Journal у лютому 2024 року, де було зазначено, що високе споживання ультраперероблених продуктів пов’язане з більш ніж 30 проблемами зі здоров’ям.«Часте вживання ультраперероблених продуктів підвищує ризик 32 несприятливих наслідків для здоров’я, включно з раком, серйозними захворюваннями серця і легенів, психічними розладами і передчасною смертю», — заявила Мелісса Лейн, провідний автор дослідження з Університету Дікіна в Австралії.

У своїй доповіді ВООЗ стверджує, що виробники ультраперероблених продуктів посилюють вплив своєї продукції на неінфекційні захворювання, лобіюючи уряди та впливаючи на державну політику, особливо під час пандемії COVID-19.

«Аналіз корпоративної соціальної відповідальності під час пандемії COVID-19 засвідчив, що компанії, які виробляють шкідливі продукти, використовували пандемію у своїх інтересах, використовуючи приклади з понад 90 країн», — ідеться в доповіді ВООЗ.У доповіді ВООЗ також стверджується, що харчова промисловість використовує концепцію глобальної нерівності, щоб протистояти підвищенню податків на ультраперероблені продукти та напої.

Представники харчової промисловості розкритикували звіт, назвавши його необґрунтованим. «Порівнювати споживання перероблених продуктів із тютюновою і паливною промисловістю безвідповідально і вводить в оману», — заявила Ребекка Фернандес, науковий директор торгової асоціації FoodDrink Europe, в інтерв'ю Food Navigator. «Наука про харчування говорить нам, що найкращий спосіб боротьби з ожирінням і неінфекційними захворюваннями — це враховувати харчову цінність продуктів і частоту їх вживання, а також спосіб життя».

ВООЗ закликає уряди ухвалювати більш жорсткі закони для обмеження маркетингу шкідливих продуктів, підвищувати прозорість лобіювання і конфліктів інтересів у фінансованих промисловістю дослідженнях, збільшувати податки для транснаціональних корпорацій і підтримувати фінансування громадських організацій, що займаються зміцненням здоров’я населення.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...