У боях за Бахмут загинув відомий український історик та археолог

Юрій Коваленко

У боях за Бахмут загинув відомий історик, археолог, викладач, екскурсовод та патріот Юрій Коваленко. Навесні 2022 року він захищав Чернігівську область, а паралельно – захистив дисертацію.

Юрій Коваленко був родом із Глухова, Сумської області. Ще 2014 року добровольцем пішов на Схід боронити Україну. Не дочекавшись медкомісії, він поїхав до Іловайська

В одному з інтерв'ю розповів, що має кілька освіт. Перша – психолога, друга – електрика, а історичний факультет він закінчив уже у дорослому віці.

Понад 30 років займався археологією, історією, вивчав поховання Другої світової, був військовим археологом, волонтером. До повномасштабної війни працював завідувачем науково-дослідного Національного заповідника "Глухів".

Досліджував руїни Батурина, який у 1708 році знищили московські загарбники, він знайшов місце розташування головного храму гетьманської столиці – собору Живоначальної Трійці.

Юрій Коваленко був автором понад 70 наукових статей. У 2021 році захистив дисертацію та став кандидатом історичних наук. На той час він захищав Україну у лавах ЗСУ, контракт підписав у грудні 2020 року. У 2021 році брав участь у боях за Авдіївку, був нагороджений відзнаками Генштабу та командувача Об’єднаних сил.

Відігравав помітну участь у роботі організації "Чорний тюльпан", яка повертала тіла додому загиблих героїв. За що мав отримав Міністерства оборони України.

Боротьба тривала 10 днів: Легендарний боксер-чемпіон помер після нападу епілепсії за кермом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:22

Колишній чемпіон Великобританії та Європейського союзу з боксу Віллі Лімонд помер у віці 45 років, повідомив його син у соціальних мережах. З Лімондом, який виграв 42 зі своїх 48 боїв на професійному рингу з 1999 по 2023 рік, 6 квітня стався епілептичн...

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...