У Львові померла остання зв'язкова командувача УПА Романа Шухевича

У Львові 12 серпня померла зв'язкова командира УПА Романа Шухевича Дарія Гусяк, інформують Патріоти України.

За свою націоналістичну діяльність жінка провела 25 років в ув'язненні. Остання зв'язкова Шухевича відійшла у вічність о 14:20. Їй було 98 років.

"Сьогодні о 14:20 за київським часом відійшла у вічність остання зв'язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк, справжня мучениця і подвижниця. Прощай, подруго і товаришко спільної недолі і страждань! Вічна пам'ять. Ти сьогодні у місці, де немає ні сліз, ні хвороби, ні болю", – написав Юрій Шухевич, син командувача УПА.

Він наголосив, що Гусяк належала до покоління нескорених, завдяки яким Україна стала незалежною і має нині, тих хто може захистити цю незалежність. Поховають Дарію Гусяк на Личаківському кладовищі у Львові.

Що відомо про Дарію Гусяк

Жінка родом з Трускавця Львівської області. У 24 роки вона склала присягу ОУН, а невдовзі стала зв'язковою головного командира УПА. У 1950 році Гусяк заарештувала радянська влада. Навіть під катуванням Дарія не виказала місце перебування Шухевича. При тому, що через перегородку у камері чекісти били її маму.

За націоналістичну діяльність радянська влада позбавила Дарію 25 років життя. Зв'язкова Шухевича відбувала покарання в Верхньо-Уральську Челябінської області, а згодом у Володимирській в'язниці та концтаборі в Мордовії. Там жінка працювала на тяжких роботах. З в'язниці вона вийшла лише у 51-річному віці.

За співпрацю або "каяття" Дарія могла раніше вийти на волю, але так зраджувати власні переконання жінка не погодилася. "Основна мрія – Україна, але в тюрмі вона була недосяжна, бо там вже нічого не можна було для України зробити. Але потім на волі можна було зробити багато", – розповідала Дарія The Ukrainians.

Після повернення до Львова Дарія очолювала Всеукраїнську лігу українських жінок. У віці 60 – 70 років на запрошення української діаспори часто літала в Канаду, США, Німеччину, Нідерланди, Велику Британію тощо. У 2008 році зв'язкову Шухевича відзначили орденом Княгині Ольги III ступеня. В останні роки життя жінку доглядали монахині.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...