У Швеції картограф випадково знайшов скарб прикрас бронзового століття (відео)

Знайдені в Швеції прикраси бронзового століття

У Швеції в лісі випадково знайшли скарб прикрас бронзового століття, вік яких оцінюється в 2500 років, повідомляють Патріоти України з посиланням на BBC.

Як зазначається, Томас Карлссон працював в лісі з картою для свого клубу спортивного орієнтування, коли помітив на землі щось блискуче. Виявилося, що це старовинні прикраси.

Спочатку він подумав, що це копії старовинних виробів - прикраси дуже добре збереглися, але вчені датували їх періодом між 750 і 500 роками до нашої ери.

Скарб вдалося знайти, тому що землю, приховувала його, імовірно, розкопали дикі тварини.

Шведський закон вимагає, щоб кожен, хто виявив старовинні предмети, повідомляв поліцію або місцева влада, оскільки вони вважаються власністю держави. Шведська рада національної спадщини потім вирішує, яку винагороду, якщо таке годиться, повинен отримати знайшов.

Карлссон повідомив місцевим археологу, і до місця знахідки приїхала група фахівців. Вони знайшли близько 50 різних прикрас - намист, браслетів, шпильок для одягу.

Ліс знаходиться недалеко від міста Алінгсас, приблизно в 48 км на північний схід від Гетеборга.

Шведські археологи кажуть, що знайти такий скарб в лісі - велика рідкість. У давнину люди зазвичай залишали такі підношення в річках або болотах, а знайдені скарби лежали в лісовій підстилці, поруч зі скелями.

Археологи описують знахідку як "склад" - тобто предмети, навмисно залишені як підношення богу або богам або для підготовки до життя після смерті.

За словами викладач археології в Гетеборгському університеті, професора Йохан Лінг, цю прикраси могли належати жінці або жінкам високого статусу.

Пернілла Морнер, експерт зі старожитностей регіону Вестра-Йоталанд, сказала, що "жодного разу з тих пір, як бронзові щити з Фрослунди були викопані на поле в Скараборг в середині 1980-х років, в Швеції не було зроблено такою захоплюючою знахідки з бронзового століття".

"Жорстоке та безжальне пекло. Слабким там не вижити": Оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини

середа, 24 квітень 2024, 16:56

Подружжя фотографів Костянтин і Влада Ліберови опублікували відео знищеного села Кринки на лівому березі Херсонської області, де тримають плацдарм українські військові, передають Патріоти України. Дослівно: "Кринки. Село на півдні України, лівий берег...

"Єдине, що ми можемо зробити": У ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 16:52

У Єврокомісії відреагували на зупинку надання консульських послуг чоловікам з України за кордоном. Там заявили, що в питаннях тимчасового захисту немає розрізнення щодо статі, водночас пообіцяли взяти до уваги оголошення Міністерства закордонних справ ...