"Україномовний продукт не хотіли брати на FM та музичні канали": Марія Бурмака підтримала Соловій після суперечки із Єфросиніною

Під час інтерв'ю між Христиною Соловій і Машею Єфросиніною зав’язалася гостра дискусія після того, як співачка звинуватила публічних людей в тому, що в них «руки в крові українців». Марія Бурмака підтримала Соловій, передають Патріоти України.

Українська співачка Марія Бурмака підтримала Христину Соловій в суперечці через пізній перехід на українську мову і пригадала свій творчий шлях, адже вона ще до проголошення Незалежності України обрала україномовну творчість і з якими труднощами через це стикалася.

У своєму Facebook співачка пригадала, як FM і музичні канали не хотіли брати україномовний музичний продукт, а ті артисти, хто «сиділи на двох стільцях», і виробляли російськомовний контент, були фінансово успішнішими.

«Протягом 30 років в Україні створювався запит на російську і російськомовну культуру. Такі, як Христина Соловій були в меншості. Таких як я, що витримували цей пресинг 35 років—були одиниці (тому і вважаю, що маю право так говорити). Будемо чесними. Україномовний музичний продукт не хотіли брати на FM та музичні канали. Про мене прямо казали: ця Бурмака, ця її українська мова». На музичних каналах кліпи мали бути відзняті в естетиці кліпів російських. Або брали кліпи українських (і в своїй масі російськомовних) артистів, які прагнули працювати і працювали на російську федерацію. Масштаб фінансових можливостей був неспівмірний. Та і зараз ці артисти мають заощадження вкладати в свою музику і кліпи", — зауважила вона.

Також вона розкритикувала тих артистів, які зараз масово перекладають свої російськомовні пісні на українську мову, а також тих, хто звернувся у своїй творчості до творів Шевченка, Стуса, поетів Розстрілянного відродження, назвавши ці дії когнітивним дисонансом.

«І ще одне. Про пісні на вірші наших класиків. Знаєте, в чому є цей когнітивний дисонанс? Бо наші українські класики — це були люди Ідеї. Їх життя було подвигом і геройським вчинком. Шевченко, Стус, Розстріляне відродження. Ці поети поклали своє життя служінню Україні. А багато артистів вирішили ці вірші, цю харизму і цей життєвий подвиг зараз просто поюзати. Вірші ж на слуху, не треба писати свої, авторський гонорар Шевченкові теж не треба платити.

Щоб братися за ці вірші - треба бути людиною хоч трохи такого складу, як ці поети, наші подвижники. У своєму життєвому виборі. У своїх цінностях. У своїх життєвих пріоритетах. І так жити своє життя, такий обирати шлях. І не зараз. А завжди", — зазначила Бурмака.

Українська співачка Марія Бурмака стала володаркою другого місця на першому україському музичному фестивалі Червона рута у 1989 році. Співачка виступає в жанрі бардівською та поп-рок музики.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...