Українці продають органи за кордон, але їх обманюють із грошима: Хто і як скоює злочини (фото)

Українці за підробленими документами жертвували свої органи "багатим дядькам" у Болгарії, заявила місцева влада. Про існування чорного ринку вже давно відомо, в мережі можна знайти сотні подібних оголошень. Однак підтверджені факти трапляються не так часто. Найчастіше операції відбуваються за кордоном, тому й злочини повинні розслідувати правоохоронці цих країн, передають Патріоти України.

Продав нирку, купив годинник

"У мене кредити були. Невеликі, але роботи не було. Ось і розмістив оголошення", – розповідає житель Запоріжжя Євген. Два роки тому на одному з сайтів він подав оголошення про те, що продасть нирку, на пошук покупця пішло пів року. Після того, як на нього вийшли трансплантологи-посередники, всі документи й аналізи підготували за два місяці.

"Мені там зробили довідку, що я родич того, кому нирку пересадили. Півтора року вже пройшло. Обіцяли мені 3 млн рублів (1,1 млн грн. – Ред.), а заплатили всього 900 тис. (335 тис. грн. – Ред ). Обіцяли оперувати в Москві, але потім довелося за свій рахунок летіти до Іркутська. Говорили, що буде реабілітація за їхній рахунок, що зможу перебувати в лікарні, але мені вже наступного дня після операції сказали, що потрібно платити і за лікарню" – скаржиться донор Євген.

Повернувшись у рідне Запоріжжя, чоловік звертатися до лікарів побоявся. Адже як пояснити, чому зникла нирка? З заробленої суми додому він привіз 290 тис. грн. Решту грошей витратив на ліки, транспорт.

"Мені дуже хотілося купити годинник Maurice Lacroix. Це швейцарський. Дорогий дуже. У мого дядька такі були. Він обіцяв мені їх подарувати, а потім поїхав з ними із Запоріжжя і не повернувся. Я навіть недавно знайшов його номер і запитав: так подаруєш мені годинник? він не відповів. Може вже їх продав ", – говорить він.

"Приїхав я додому і купив собі такий годинник. В інтернеті замовив. Ось за нирку можна сказати купив годинник. Звичайно, просто гроші потрібні були. Але годинник ось залишилися, а інше вже давно витратив", – розповідає Євген.

У мережі можна зустріти тисячі оголошень з заголовками "Продам нирку". У них українці залишають свої номери телефонів в надії, що їх знайдуть справжні лікарі, виріжуть орган і озолотять.

OBOZREVATEL обдзвонив десятки номерів тих, хто хотів продати свої органи. Більшість українців на відріз відмовилися коментувати своє бажання. Хтось поскаржився, що писали їм тільки шахраї. Євген коротко відповів на наші запитання і побажав залишитися неназваним. В Іркутську дійсно є центр трансплантології, однак перевірити його розповідь на достовірність практично неможливо.

У будь-якому випадку, українці мало не лідери за кількістю бажаючих продати свої органи в Європі. І якщо справжніх чорних трансплантологів десятки, то шахраїв, які видають себе за них – тисячі. Найпростіший спосіб заробити на довірливих "пацієнтах" – попросити заздалегідь оплатити аналізи. З такими пропозиціями після розміщення подібного оголошення в якості експерименту звернулися і до журналіста OBOZREVATEL.

Хто і як купує органи українців?

Неспоріднена і "жива" трансплантація за гроші заборонена майже у всіх країнах Європи, в тому числі і Україна. Щоб пожертвувати свій орган, потрібно бути родичем реципієнта. І навіть в такому випадку будь-яка фінансова винагорода категорично заборонено.

Чорна трансплантологія процвітає в першу чергу за рахунок корупції. У країнах, де роблять пересадки, підробляють документи і довідки, а в країнах з низьких рівнем доходів – "купують" органи.

"У вас дуже рідкісна група крові, не хвилюйтеся, у нас з вами все вийде", – заявив якийсь "лікар-трансплантолог Андрій Володимирович". За його словами, він працює в Інституті Скліфосовського в Москві. Потенційні донори знаходять "доктора" через посередника.

Лікар за час короткої розмови кілька разів повторює "не хвилюйтеся", "ви врятуєте життя". Такі слова як "оплата" або "покупка" він уникає. Замість цього пояснює: "вас віддячить та людина, якій ви допоможете".

"Ви будете здавати аналізи в Україні, у нас є домовленість з мережею лабораторій. Все за наші гроші. Зараз у нас є під ваші дані шість пацієнтів. Платити вам будуть вони, я тільки роблю операції", – запевняє доктор.

Ми звернулися в лабораторію, яка нібито співпрацює з трансплантологом. Там, зрозуміло, всю інформацію спростували. З іншого ж боку, навіть якщо пацієнтів в Україні перевіряє місцева лабораторія, така робота закон не порушує.

Визначити, чи дійсно лікар проведе операцію, або ж на якомусь з етапів виявиться, що "Андрій Володимирович" всього лише хоче попросити кілька сотень гривень на оформлення документів і прірву, складно. "Трансплантологів" говорив коротко, поставив кілька запитань про стан здоров'я, групу крові, і навіть поцікавився, чи не було одностатевих сексуальних контактів.

Представник національного руху "За тансплантацію" Юрій Андрєєв у коментарі OBOZREVATEL розповів: всередині України ринку органів не існує.

"Через складного економічного стану українці дійсно стають жертвами і їх, можливо, вербують для нібито участі в незаконній трансплантації. Дуже багато шахрайських схем. Коли людей заманюють, забирають документи, потім вони потрапляють в робоче або сексуальне рабство. Торгівля органами, торгівля людьми це дуже погано. Але не потрібно плутати, в Україні закон про трансплантацію працює, трансплантація походить від родича до родича або "мертва". А ті, хто може брати участь в трансплантації за кордоном, порушують закон тієї країни, вони скоюють злочин ", – говорить Андрєєв.

У мережі за органи обіцяють заплатити тисячі і десятки тисяч доларів. Насправді після операції будь-якої її учасник може виявитися ні з чим. Згідно із законом трансплантація проходить безкоштовно і від родича родичу. І гарантувати оплату або безпеку для здоров'я після такої операції ніхто не може.

Джерело: Обозреватель

Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...