Українцям платитимуть за купівлю вітчизняних товарів: Що треба знати

Анонсована президентом України Володимиром Зеленським програма "Купуй українське", в рамках якої люди отримуватимуть кешбек за купівлю деяких видів вітчизняної продукції та оплату послуг, працюватиме за принципом "ковідної тисячі" - коли українці отримували виплату за вакцинацію. Витратити ж гроші можна буде на чітко визначене коло позицій - ті ж товари українських виробників, передають Патріоти України.

Про це повідомила заступниця міністра економікиНадія Бігун. Вона зазначила: гроші нараховуватимуться на спеціальну картку, яку потрібно буде оформити в одному із банків-партнерів.

"Кешбек нараховуватимуть, коли ти купуєш в роздрібних точках продажу товари "Зроблено в Україні". Кешбек акумулюватиметься на спеціальну картку, ці кошти можна буде витратити на такі ж товари від українських виробників. Так кожен із нас відчуватиме свій конкретний вплив на економіку", – йдеться у повідомленні.

Загалом же, наголосила вона, алгоритм нарахування кешбеку вже відпрацьовано. Зроблено це було під час пандемії COVID-19, коли за вакцинацію громадянам налічували так звану "ковідну тисячу". Ба більше, зазначила Бігун, після початку повномасштабної війни систему допрацьовували. Зокрема, у рамках реалізації програм:

  • "єПідтримка";
  • "єВідновлення".

Навіщо вводити програму

Сам же Зеленський, анонсуючи раніше програму, пояснив, що метою є підтримка українського бізнесу та економіки загалом. "Щоб українські гроші залишилися в Україні та працювали в Україні", – зазначив президент.

При цьому передбачається, що платформа "Зроблено в Україні" включатиме й інші ініціативи. Зокрема:

  • державні гранти, кредити;
  • стимулювання виробництва та попиту;
  • допомога бізнесу на зовнішніх ринках

Зі свого боку, уряд уже затвердив зображення торгової марки для товарів, вироблених в Україні. Логотип містить стилізований штрих-код та напис "Зроблено в Україні".

Торгову марку зможе безкоштовно використовувати бізнес, громадські організації та держустанови, йдеться у постанові уряду, затвердженій 23 лютого. Державний бренд допоможе виділити товари, вироблені в Україні серед інших подібних товарів у обігу, а також популяризувати товари українського виробництва та стимулювати внутрішній попит на них, вважають у Кабміні.

Кількість українських чоловіків, які нелегально тікають до Словаччини, збільшилася більш ніж удвічі - прикордонники

четвер, 9 травень 2024, 21:30

Прикордонна служба Словаччини стверджує, що кількість українських чоловіків призовного віку, які незаконно переходять кордон, збільшилася більш ніж удвічі за рік. Про це повідомляє Barron’s, передають Патріоти України. За даними словацьких прикордонник...

Консервація зупинила: На Рівненщині горе-крадій застряг у вікні підвалу (фото)

четвер, 9 травень 2024, 21:00

На Рівненщині 64-річний чоловік заліз у погріб до місцевої жительки і виніс всю консервацію. Проте зі зловмисником стався конфуз – краденим він загородив собі вихід і не зміг вибратися назад. Про це повідомляє поліція Рівненської області, передають Пат...