Уперше за понад 300 років: Де та коли можна побачити Конституцію Пилипа Орлика у Києві (відео)

У понеділок, 16 серпня, на території Національного заповідника в столиці України відкрили виставку "Раритети Української козацької держави - Гетьманщини 17-18 століть". Приурочена вона до ювілею незалежності України. З цієї нагоди зі Швеції до України привезли низку раритетних експонатів, серед яких оригінал Конституції Пилипа Орлика - уперше з часу ухвалення цього документа 311 років тому, повідомляють Патріоти України.

Раритетний експонат вперше за 300 років покинув Швецію. Як зауважила головний зберігачка Шведського архіву Йоханна Фріз Маркевич, Конституція Орлика - важливий документ для всього світу, тому його збереженням особливо опікуються. “Ця конституція – теж частина нашої історії. Ми цікавимося нею, зокрема тому, що це один з перших документів, у якому були прописані права людей, який був демократичним. У цьому сенсі вона цікава для всього світу", - зазначила вона.

Для перевезення Конституції Орлика було зафрахтовано велетенську вантажівку. Фура була таких розмірів, що не могла проїхати під мостами на столичному проспекті Перемоги, тож поліції довелося супроводжувати її просто по зустрічній смузі. Для надійної охорони цього унікального історичного документа було вжито безпрецедентні заходи безпеки. За інформацією ТСН, вартість експоната – понад мільйон доларів. З фондів до собору його несли у броньованій вогнетривкий валізі.

Конституція Орлика виявилася малесенькою книжечкою, всього на 14 сторінок. За однією з версій, Пилип Орлик особисто переклав написану українською мовою Конституцію латиною – для європейських послів.

Коли вчені викладали експонат у вітрину, довго дискутували – на якій сторінці відкрити документ для огляду. Зрештою, відкрили на другій. Там – про вірність Константинополю, недоторканість державних кордонів та відновлення стосунків з Кримом.

Музейні працівники розповідають, що в 2016 році теж були плани привезти Конституцію Орлика в Україну, але вдалося це зробити тільки тепер. Можливим це стало виключно завдяки спільній праці посольств Швеції в Україні та України в Швеції, міністерки культури та демократії Королівства Швеції Аманди Лінд, Національного архіву Швеції Riksarkivet, Національного заповідника "Софія Київська", Міністерства закордонних справ України.

Окрім, оригіналу Конституції Пилипа Орлика тут виставляється також старовинний гетьманський клейнод. Йому теж триста років і носив його – гетьман Іван Мазепа.

“Скоріш за все, він носився на шиї як оберіг, як колпіони – для того, щоб захистити свого власника”, - зауважив В’ячеслав Корнієнко, заступник директора заповідника з наукової роботи.

Цей клейнод мав стати символом гідності очільника української держави. У 1992 році останній президент України в екзилі - Микола Плавьюк передав його першому президенту незалежної України Леонідові Кравчуку, але використовувати його під час інаугурацій так і не почали. На виставці українці також побачать його вперше. У Соборі Святої Софії раритетні експонати будуть виставлятися до середини листопада 2021 року.

Джерело: ТСН.ua

Бабине літо ще не починалось: Синоптик пояснив, коли насправді буде осіння погода в Україні

неділя, 8 вересень 2024, 12:45

Попри те, що на календарі - вересень, в Україні досі триває метеорологічне літо. Про це у коментарі РБК-Україна розповіла синоптик Українського гідрометеорологічного центру Діана Кривобок, передають Патріоти України. За словами експерта, метеорологічне...

Під завалами можуть бути люди: У Києві стався вибух на підприємстві, двоє загиблих

неділя, 8 вересень 2024, 11:30

Внаслідок вибуху вранці 8 вересня у Києва частково зруйнована двоповерхова будівля, загинули двоє людей, передають Патріоти України. іКличко уточнив, що вибух стався у Голосіївському районі столиці на території автотранспортного підприємства. Частково ...