Увібрав передові досягнення IT-сфери: Що вміє новітній український наземний дрон вогневої підтримки та розвідки "Скорпіон" (відео)

Бойовий робот здатен самостійно виконувати поставлені завдання, не відволікаючи особовий склад підрозділу з котрим взаємодіє на полі бою

Бойовий наземний безпілотник "Скорпіон", який розробила українська приватна компанія "Інфоком ltd", увібрав у себе передові досягнення у IT-сфері: блокчейн протоколи та нейронні мережі. На що здатний український "Скорпіон" розповів Андрій Поворознюк, інженер-програміст компанії-розробника, зазначають Патріоти України.

"Скорпіон" - мобільний багатофункціональний наземний дрон вогневої підтримки та розвідки, який може якісно посилити бойову ефективність українських військових. На відміну від багатьох інших аналогічних розробок, у "Скорпіоні" головний акцент зроблено на самостійну роботу дрону, який може самостійно виконувати певні задачі, не відволікаючи бійців.

Наприклад, є можливість задати маршрут, яким має пересуватися "Скорпіон" у автономному режимі. За допомогою ультразвукових сенсорів та радару дрон може самостійно оминати перешкоди. Ця система побудована на 2 бортових комп'ютерах, які відповідають за обробку об’єктів і перешкод нейронною мережею. Враховуючи високу прохідність "Скорпіону", завдяки використанню гусеничного ходу, це дозволяє оператору не відволікатися від основних бойових завдань.

Озброєння дрону наразі складається з 7,62-мм кулемету та легкого протитанкового ракетного комплексу з двома ракетами. Але може бути замінене у відповідності до бажання замовника. За наведення зброї та спостереження за полем бою відповідає оптична камера з 30-кратним збільшенням, тепловізор та лазерний далекомір. А система управління вогнем дозволяє супроводжувати виявлені цілі в автономному режимі, коли за оператором залишається лише прийняття рішення щодо її знищення.

Дальність управління дроном за радіоканалом складає до 5 км, а для її збільшення "Інфоком ltd" розробляє спеціальну систему мобільних ретрансляторів, які будуть скидатись дроном. Під часу руху, через певну відстань 300-1000 метрів, автоматично встановлюється спеціальний репітер сигналу, який може здійснювати захищений обмін даними між операторами та безпілотниками. Таким чином створюється мережа типу блокчейн-базового протоколу SmartMesh.

Запас ходу від одного повного заряду акумулятора у "Скорпіону" складає від 25 до 30 км, в залежності від місцевості. А режимі очікування, коли бойовий модуль працює тільки в режимі спостереження, дрон може працювати до 20 годин.

Джерело: Defense Express

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...