В Африці археологи виявили провідний релігійний центр стародавньої християнської Нубії (фото)

З IV по XIV століття Донгола була столицею держави Мукурра, котра після загарбання арабами Єгипту у VII ст. впродовж семи сторіч залишалась анклавом християнства в долині Нілу, відрізаним від єдиновірців в Європі та Абісинії.

Вчені, що працюють в Донголі (Судан), виявили залишки найбільшої церкви, відомої в середньовічній Нубії. Ця будівля могла бути резиденцією архієпископа, який керував територією близько 1000 км уздовж Нілу, між 1-м і 5-м порогами. Про це розповіли польські археологи, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Донгола була столицею Макурії, одного з трьох християнських нубийских королівств. Архієпископ Донголи керував єпископом Фараса, чий собор зі знаменитими настінними розписами був виявлений професором Казімежем Міхаловським 60 років тому.

Польські археологи працюють тут з 1964 року, продовжуючи дослідження, започатковані професором Міхаловським. З 2018 року роботу в Донголі ведеться в рамках гранту Європейської дослідницької ради (ERC).

Професор Артур Облуській, керівник експедиції в Донголі і директор Польського центру середземноморської археології Варшавського університету (PCMA UW), сказав, що це відкриття змінює наші знання про саме місто.

У 2021 року археологи очистили стіну апсиди церкви разом з прилеглою стіною і куполом великої гробниці. Будівлі розташовані в самому центрі міста. Стіни апсиди, яка була найсвятішим місцем у церкві, прикрашені розписами із зображенням двох рядів монументальних постатей. Це найбільша апсида, виявлена на сьогодні в Нубії: її діаметр становить 6 м.

«Якщо наші оцінки, засновані на відомих розмірах, підтвердяться, це найбільша церква, виявлена досі в Нубії. Розмір важливий, але також і розташування будівлі - в самому центрі порода. На схід від апсиди було додано велику купольний будинок. У нас є відмінна аналогія такого архітектурного комплексу: Фарас. Там собор теж стояв у центрі цитаделі, а на схід від нього знаходилася купольна гробниця Іоанна, єпископа Фараса», — каже професор Артур Облуській, керівник експедиції.

Археологи припускають, що, як і в Фарасі, велика церква в Донголі служила собором, поруч з яким була споруджена гробниця, ймовірно, єпископа. Ця будівля протягом століть впливалв на релігійну архітектуру Нубії.

Нещодавно виявлена будівля стоїть в центрі цитаделі, оточеної стіною висотою близько 10 м і товщиною 5 м. Розкопки показали, що це було серце всього королівства, оскільки всі виявлені там споруди мали монументальний характер: церкви, палац і великі вілли, які належали церковній і державній еліті.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...