В Україні з наступного року заборонять ртутні термометри, названо причину

Україна приєднується до Мінаматської конвенції, яка передбачає поступову відмову від використання ртуті.

Як повідомили у Міндовкілля, Верховна Рада прийняла законопроєкт №0199 "Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть", за яким Україна зобов'язується з 1 січня 2024 року припинити виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть.

Зазначається, що Мінаматська конвенція про ртуть прийнята у 2013 році та набула чинності у 2017 році. Вона названа на честь міста Мінамата у Японії, де наприкінці 1950 років ртуттю з промислових стічних вод отруїлися майже 2 тисячі людей. Отруєння викликало хворобу Мінамати – синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках – параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.

Конвенція передбачає поетапну відмову від використання ртуті, зокрема, забороняється її подальший видобуток, а також встановлюється заборона на виробництво, експорт та імпорт багатьох продуктів, що містять ртуть (термометрів та приладів для вимірювання тиску, певних видів батарейок та люмінесцентних ламп, барометрів, вимикачів, реле, і навіть косметики).

Як відзначив міністр екології Руслан Стрілець, долучення України до Конвенції дозволить "в подальшому унеможливити такі ситуації, як із заводом "Радикал", коли сотні тонн ртуті опинилися просто неба в українській столиці".

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...