В Ужгороді в захороненні видатного воїна знайшли багато оздоблену бойову шаблю XVI ст.

Клинок у доволі гарному стані знайшли під час розкопок на руїнах замкової церкви Ужгорода на місці середньовічного поховання. Місце могили і вартість зброї доводить, що це був далеко не простий чоловік, а стан шаблі - що це був справжній воїн, можливо - один з командирів замкового гарнізону.

Керівником експедиції був доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету Володимир Мойжес, повідомляє suspilne.media.

“Шабля була зроблена десь у 16 столітті, друга половина 16 століття. Як встановлено, що шабля – це є не парадна, а бойова, нею користувалися. Свідченням того є залишки обіймиць, залишки піхв самої шаблі — вони місцями пом’яті і видно, що цю шаблю досить довго використовували. Вона підкреслює статус, це досить таки коштовна річ. Просто так це в поховання не ставили. Клинок (лезо) — це в нас залізо, піхви — їхня основа з дерева, поверх дерево обтягували шкірою. Є в нас металічні оковки, обіймиці — вони з білого металу, підозрюємо, що це срібло. Гарда в нас є білий метал”, — розповів Володимир Мойжес.

Артефакти передали Закарпатському краєзнавчому музею імені Тиводара Легоцького.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...