В Ужгороді в захороненні видатного воїна знайшли багато оздоблену бойову шаблю XVI ст.

Клинок у доволі гарному стані знайшли під час розкопок на руїнах замкової церкви Ужгорода на місці середньовічного поховання. Місце могили і вартість зброї доводить, що це був далеко не простий чоловік, а стан шаблі - що це був справжній воїн, можливо - один з командирів замкового гарнізону.

Керівником експедиції був доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету Володимир Мойжес, повідомляє suspilne.media.

“Шабля була зроблена десь у 16 столітті, друга половина 16 століття. Як встановлено, що шабля – це є не парадна, а бойова, нею користувалися. Свідченням того є залишки обіймиць, залишки піхв самої шаблі — вони місцями пом’яті і видно, що цю шаблю досить довго використовували. Вона підкреслює статус, це досить таки коштовна річ. Просто так це в поховання не ставили. Клинок (лезо) — це в нас залізо, піхви — їхня основа з дерева, поверх дерево обтягували шкірою. Є в нас металічні оковки, обіймиці — вони з білого металу, підозрюємо, що це срібло. Гарда в нас є білий метал”, — розповів Володимир Мойжес.

Артефакти передали Закарпатському краєзнавчому музею імені Тиводара Легоцького.

Чи можна оскаржити штраф за неявку по повістці: Адвокат дав пояснення

неділя, 6 жовтень 2024, 11:56

Перші повістки, які згенеровані в електронному реєстрі, вже почали розсилати військовозобов’язаним поштою. Приблизно за місяць варто очікувати масову централізовану розсилку повісток, а ще за 2−3 місяці й накладення штрафів за неявку по повістках. Прот...

Не хочуть потрапити під мобілізацію? Українці різко збільшили сплату аліментів

неділя, 6 жовтень 2024, 11:45

У 2024 році українці стали відповідальніше ставитись до сплати аліментів – порівняно з минулим роком, приріст склав 30%. Причина – загроза втрати відстрочки від мобілізації, передають Патріоти України. Про це повідомив керівник Центрального управління ...