Вчені розкрили загадку виживання крокодилів при падінні астероїда, який знищив динозаврів

Британські вчені заявили, що крокодили пережили падіння астероїда, який 66 мільйонів років тому знищив динозаврів, завдяки своїй "універсальній" формі і вона з того часу майже не змінилася. Про це пише видання Daily Mail, передають Патріоти України.

Загадка про те, як крокодили змогли вижити після падіння астероїда, бентежила вчених десятиліттями, адже і зараз ці тварини схожі на тих, які були під час Юрського періоду.

Фахівці Бристольського університету (Велика Британія) дійшли висновку, що повільний темп еволюції крокодилів зумовлений їхньою формою, яка була досить універсальною та ефективною, щоб впоратися з глобальною катастрофою, якою було падіння астероїда.

"Це може бути одним із пояснень того, чому крокодили пережили вплив падіння астероїда в кінці Крейдового періоду, коли загинули динозаври, - сказав провідний автор доктор Макс Стокдейл. - Крокодили вели спосіб життя, який був досить універсальним, щоб адаптуватися до величезних змін навколишнього середовища, що відбулися з часів існування динозаврів".

Як відомо, крокодили можуть затримувати дихання під водою до години завдяки надзвичайній здатності утримувати кисень. Також можуть пересуватися по суші з дивовижною швидкістю, особливо коли вони стривожені або розлючені. На сьогоднішній день існує дуже мало видів - всього 25.

Доктор Стокдейл та його колеги виявили, що у крокодилів еволюція "зупинка-старт" регулюється зміною навколишнього середовища.

Цей феномен відомий як "пунктована рівновага". Він пояснює, чому деяких доісторичних типів сьогодні вже немає, а деякі збереглися в первісному вигляді.

"Швидкість еволюції - це кількість змін, що відбулися за певний проміжок часу, яку ми можемо отримати, порівнявши вимірювання скам’янілостей та врахувавши, скільки їм років. Для нашого дослідження ми виміряли розмір тіла, оскільки воно взаємодіє з тим, як швидко ростуть тварини, скільки їжі їм потрібно, наскільки велика їх популяція і наскільки ймовірно, що вони вимруть", - зауважив доктор Стокдейл.

Крокодили, як правило, краще живуть у теплих умовах, оскільки вони не можуть контролювати температуру свого тіла і потребують тепла від навколишнього середовища. Клімат за часів динозаврів був теплішим, ніж сьогодні, саме тому тоді було набагато більше різновидів крокодилів.

Зараз дослідники планують з’ясувати, чому деякі типи доісторичних крокодилів вимерли, а інші - ні.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як в селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...