Вчені шоковані: Температура тіла людей знижується в усьому світі

Фахівці поки не змогли точно сказати, чому відбувається "охолодження" людей.

Температура людського тіла поступово знижується в популяціях у всьому світі. Дослідження антропологів з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі було опубліковано в журналі Sciences Advances, передають Патріоти України.

При цьому вони не змогли точно сказати, чому відбувається "охолодження" людей. Близько 200 років тому німецький лікар Карл Вундерліх встановив, що 37°C – нормальна температура тіла людини, однак з тих пір цей показник знизився. Так, у Великій Британії в 2017 році середня температура тіла здорової людини становила 36,6°C, а в 2019-му в каліфорнійському місті Пало-Альто – і зовсім 36,4°C.

Спостереження за народністю цімане в Болівії показали, що за 16 років середня температура тіла знижувалася щорічно приблизно на 0,05°C. При цьому увагу вчених привернуло, що зміни, які зайняли в інших країнах майже два століття, тут відбулися менш, ніж за два десятки років.

У більш ранніх дослідженнях передбачалося, що вся справа в поліпшенні гігієни, розвитку медицини і зниженні кількості інфекцій – у людей стали рідше зустрічатися хронічні запальні процеси, що призводять до підвищення температури.

Нове дослідження дозволило перевірити цю теорію безпосередньо – у дослідників на руках була інформація про клінічних 5481 людину, які протягом 16 років проходили обстеження. Для вимірювання температури використовувалися однакові термометри.

Хоча в ряді випадків інфекції дійсно обумовлювали вищу температуру тіла, поправка на них не пояснювала всіх змін. Крім того, температура знижувалася і у людей, які були повністю здорові протягом дослідження.

Серед інших чинників, які могли вплинути на зниження температури – поширення антибіотиків та протизапальних засобів, а також в цілому більш міцне здоров'я людей. Крім того, організму зараз не потрібно регулювати температуру тіла – в багатьох країнах влітку використовуються системи кондиціонування, взимку – опалення. Хоча у цімане доступу до таких технологій немає, в Болівії досить тепло, а від прохолоди можна захиститися за допомогою одягу.

Дослідників здивувало, що для зниження температури тіла немає якоїсь однієї, універсальної причини – швидше, це відбувається через сукупність різних факторів.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...