Вчені відтворили обличчя кривавого царя Івана Грозного - ось як виглядав насправді любимий росіянами тиран

Вченим вдалося відтворити обличчя сумнозвісного російського царя-вбивці Івана Грозного через 440 років після його смерті. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України.

Цифрова реконструкція зовнішності першого російського царя була зроблена на основі його черепа та комбінації методів, зокрема з використанням даних живих донорів. Грозний помер 1584 року, а 1963-го його могилу розкопав вчений Михайло Герасимов.

Бразильський експерт із графіки та головний автор нової роботи Сісеро Мораєс розповів: "Згідно з дослідженням доктора Герасимова, схоже, що Іван вів безладний спосіб життя, надмірно харчуючись і зловживаючи алкоголем. Це, мабуть, погіршило його стан останніми роками життя. Це контрастує з тим, який він мав вигляд у молодості, коли його описували як високого зросту, з гарним волоссям, широкими плечима, сильними м'язами та приємним обличчям. Цікавий факт полягає в тому, що в його організмі було виявлено велику кількість ртуті, що спричинило підозру на отруєння. Але з огляду на звички того часу її могли використовувати для лікування якихось проблем зі здоров'ям".

Сумнозвісний лідер, який перетворив свою країну на імперію, був відомий своїм варварством – він четвертував підданих, варив їх живцем і розривав на частини кіньми.

Кажуть, що він навіть забив до смерті свого сина, розгнівавшись після того, як його звинуватили в тому, що він ударив вагітну дружину принца, що призвело до викидня.

Бережіться! У ВООЗ розповіли, чим трансжири небезпечні для здоров'я

п’ятниця, 19 липень 2024, 8:56

Нещодавнє дослідження ВООЗ виявило, що у близько третині українських перероблених продуктів - перевищення вмісту трансжирів, які є небезпечними для здоров'я, Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів представник Всесвітньої організації охорони здоров'я...

Мобілізований з Запоріжжя на півроку втік зі служби, бо рідний будинок пошкодила ракета. Сів як дезертир

п’ятниця, 19 липень 2024, 8:30

У Запоріжжі до 5 років позбавлення волі засудили мобілізованого, який втік зі служби, бо його будинок пошкодив ракетний удар. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду м. Запоріжжя. передають Патріоти України. За даними суду, мобілізовани...