Він був блакитною планетою: Нове відкриття дозволяє вважати, що на Марсі було життя

Експерти досліджували метеорит під назвою ALH 84 001 - в ньому збереглися карбонатні мінерали оранжевого кольору віком близько чотирьох мільярдів років.

Фахівці з Токійського технологічного інституту і Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) працювали з марсіанським метеоритом, знайденим в Антарктиді в 1984 році. Вони виявили в ньому сліди молекул органіки, схожих на амінокислоти та інші азотовмісні речовини. Це дозволило припустити, що чотири мільярди років тому на Марсі могло бути життя. Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications, передають Патріоти України.

Експерти досліджували метеорит під назвою ALH 84 001 - в ньому збереглися карбонатні мінерали оранжевого кольору віком близько чотирьох мільярдів років. Цей метеорит перевіряли і раніше, але через технічні обмеження тоді не вийшло визначити вміст у ньому азоту - елемента, необхідного для зародження життя. Зараз вченим вдалося довести, що азот все-таки міститься в досліджуваній марсіанській органічній речовині.
Судячи по спектру азотистих форм органіки з марсіанського метеорита, ці сполуки, швидше за все, є похідні піролу - речовини, молекули якої є важливим компонентом хлорофілу, гемоглобіну і ряду інших біологічно важливих сполук. До того ж вчені не виключають, що в матерії ALH 84 001 можуть бути аміни, іміни і ряд інших органічних речовин.
Вчені кажуть, що все це дозволяє припустити: ранній Марс був набагато більше схожий на Землю. «Існує два можливих пояснення нашого відкриття. Або ці речовини сформувалися на Марсі, або потрапили на його поверхню ззовні разом з метеоритами і кометами. Так чи інакше це говорить про те, що ранній Марс був більше схожий на Землю і був не червоною, а блакитною планетою», - заявив планетолог з Токійського технологічного інституту.

"Вітаємо німецьке телебачення ZDF": Фільм про евакуацію мирних жителів з Мар'їнки отримав престижну відзнаку (відео)

середа, 24 квітень 2024, 21:15

Документальний фільм німецького режисера та журналіста Арндта Ґінцеля «Білий янгол – кінець Мар'їнки» отримав золоту нагороду та гран-прі телекінопремії New York Festival. Про це повідомила пресслужба МВС України, передають Патріоти України. Переможців...

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...