Вже тоді турбувалися про красу: У Туреччині знайшли підводку для очей віком понад 8 тис. років

Під час розкопок кургану Єшилова в Туреччині вчені зробили сенсаційне відкриття: 8200-річну кам’яну паличку для нанесення підводки для очей, передають Патріоти України.

Ця знахідка свідчить про те, що жителі стародавнього Егейського регіону вже тоді приділяли велику увагу своїй зовнішності та використовували косметику для підкреслення краси, пише Arkenews.

Керівник розкопок Зафер Дерін зазначає, що знайдений предмет є найстарішим датованим інструментом для нанесення сурми, мінералу, який використовувався як чорна фарба для очей. Аналіз чорної речовини на кінчику палички показав, що це, найімовірніше, оксид марганцю — основний компонент стародавньої косметики.

Це відкриття не тільки розширює наші знання про життя людей у неолітичному періоді, а й свідчить про те, що деякі традиції та звички, пов’язані з красою, передаються з покоління в покоління протягом тисячоліть. Так, наприклад, техніка нанесення підводки, знайдена в Туреччині, досі використовується в деяких регіонах Анатолії.

Таким чином, стародавня підводка для очей стала ще одним свідченням того, що наші пращури були не менш турботливими про свою зовнішність, ніж ми сьогодні.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...