"И в борьбе с зеленым змеем побеждает змей": Чому СРСР не зміг спортом перемогти пияцтво росіян

Громадяни полюбили ранкову гімнастику та спортивні ігри, але не розлюбили пиво та горілку.

Пропаганді здорового тіла в СРСР приділяли дуже велику увагу. Але як же так сталося, що звичайний роботяга два тижні гартувався і займався спортом, а два тижні безпробудно пив? Тоді, в 70-80-х, звичайний роботяга дійсно регулярно гартувався, займався зарядкою, ходив на лижах - все, як наказували телевізор, ЗМІ та всілякі брошури. Але найчастіше чергував всі ці «правильні» речі з тижневими запоями, зазначають Патріоти України.

Не можна не віддати належне просвітницькій роботі молодої радянської держави. За допомогою активної агітації - через наочні матеріали, пропагандистів, громадські програми - воно дійсно почало прищеплювати населенню основи якщо і не здорового способу життя (про це тоді ще не йшлося), то хоча б банальне поняття про гігієну, яке, особливо у сільських жителів, практично було відсутнє.
Досить успішно була впроваджена програма ГТО. Сама назва ГТО відображала сутність системи - здорова спортивна людина була потрібна не для того, щоб вести довге і щасливе життя, а для того, щоб бути корисним суспільству, а ще точніше - самій радянській державі.
Все це не рятувало від найважливішої проблеми, з якою радянська пропаганда зовсім нічого не могла вдіяти: від дуже високого рівня пияцтва. Велика кількість антиалкогольних плакатів і постійна боротьба, якщо і не за тверезість, то хоча б за «культуру пиття», особливих результатів не давали. При цьому гантелі, еспандери і хулахупи були практично в кожному будинку, а про «загальнозміцнювальну гімнастику» ніхто не забував. «Два тижні - ЗСЖ, два тижні - запій».
Крім того, після падіння СРСР розкрилася одна цікава річ: колишні радянські громадяни ніяк не пов'язували хвороби, які мають прямий зв'язок зі шкідливими звичками, з тим, як вони живуть. Радянська влада не просувала ні індивідуальність, ні індивідуальну ініціативу в питаннях власного здоров'я громадянина, впроваджуючи в суспільство колективістську ідеологію. У колишніх радянських громадян немає ніякої відповідальності за своє здоров'я, так як немає і особливого розуміння, від чого воно залежить.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...