"З усіх сторін летить каміння. Закриваєш очі і молишся": Українка розповіла, як підкорила "гору-вбивцю" в Пакистані (фото)

Кожний четвертий альпініст гине під час сходження на К2.

Перша українка на Евересті 33-річна Ірина Галай підкорила другу вершину в світі К2 (Чоґорі) та забила там льодоруб. Про те, які складнощі виникали та чому пакистанці не люблять жінок на вершині, розповіла кореспондентці українського ЗМІ, передають Патріоти України.

"Мати переживала. Постійно повторювала: "Будь ласка, тільки не К2". Вона дуже переживала", - сказала альпіністка. Сходження тривало протягом місяця.

"Гора дуже виснажує. Були проблеми з постійним сонцем. Краще підніматися в погану погоду, ніж коли палить сонце. І роздягнутися не можеш, бо холодно, і воно так палить, що постійно мокра. А через це втрачаєш сили, - поділилася спогадами Галай. – Для жінки, яка ще немає дітей, може бути небезпечним сходження на восьмитисячник без кисню. Але я спробувала. Дійшла до четвертого табору. Було легше, бо кисневий балон важить близько 10 кілограмів. Та коли я прокинулася перед підйомом на штурм, дуже погано себе почувала. З'їли дві ложки макаронів, приготовлених на талій воді, і мене знудило. Тому вирішила підніматися з киснем".

"Найнебезпечніше було, коли під час підйому починало падати каміння. Летить з усіх сторін, а ти просто закриваєш очі і молишся, щоб не влетіло в тебе. Коли чуєш, що недалеко від тебе загинули через ці булижники, то намагаєшся погані думки відкинути. Постійно повторювала собі, що обіцяла коханому й рідним повернутися живою."

27 липня Галай підкорила вершину. "Коли робила останні кроки, то починала святкувати внутрішньо перемогу. На вершині одразу дістала прапор, потім – вишиванку. Провела там хвилин 30, - сказала вона. – Багато привітань отримала. Але не від пакистанців. Побачили, що в мене коса. Хоч вони позитивно ставляться до жінок, але чомусь, коли бачать, що жінка теж підкорила цю вершину, то в їхніх очах їхнє ж досягнення опускається. Для пакистанців узагалі це священна гора, вони її страшенно бояться. І дуже поважають тих, хто йде на неї".

Закарпатська альпіністка та бізнесвумен 33-річна Ірина Галай стала першою українкою за час незалежності, яка підкорила К2 (Чоґорі). Це друга вершина в світі: її висота становить 8611 м. Розташована на територіях Пакистану та Китаю. Через надзвичайну складність сходження називають "дикою" і "горою-вбивцею". Кожний четвертий альпініст гине під час сходження на К2.

Експедицію приурочили до 30-річчя Незалежності України. У її складі троє українців - Галай, дніпрянин Дмитро Семеренко, який піднявся на Еверест 2018-го, та фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов. Семеренко здійснив сходження на К2 без кисневої маски.

Джерело: Gazeta.ua

Призупинення консульських послуг для українських чоловіків: У МЗС розвіяли низку міфів, які викликали резонанс

четвер, 2 травень 2024, 7:48

Після рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку з'явилася низка міфів щодо цього питання, передають Патріоти України з посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ України. Міф перший . Перший міф пол...

Це буде справжній прорив! Генетик розповів, коли вчені зможуть кардинально продовжити життя людини

четвер, 2 травень 2024, 7:37

Перші спроби кардинально продовжити життя людства в перспективі очікуються в межах найближчих двадцяти років. Про це розповів генетик і біогеронтолог, кандидат біологічних наук Олександр Коляда в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України. "За ...