За чи проти? Соціологи з'ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Тільки 9% українців заявили, що Telegram треба повністю заборонити. Водночас лише 26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування КМІС.

Натомість більшість українців (54%) вважають, що не варто повністю забороняти, а треба запровадити певні обмеження і контроль - як-от блокування окремих каналів тощо.

Соціологи з'ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Респондентам, які наразі не підтримують повну заборону Telegram в Україні, ставилося додаткове запитання, чи вони підтримають заборону, якщо власники Telegram відмовляться блокувати певні телеграм-канали.

У разі якщо власники Telegam категорично відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, то в такому разі 60% українців підтримали би повну заборону Telegam (не підтримали би - 32%).

У разі відмови блокувати канали російських окупантів, які використовуються для зв’язку, 71% підтримають заборону (не підтримають - 21%). У разі відмови блокувати канали з поширення наркотиків 70% підтримають заборону (не підтримають - 20%).

Соціологи з'ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, результати опитування засвідчують, що наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони Telegram, ані стійкого опору такій забороні.

За його словами, українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію, що варто не доходити до заборон, але при цьому дійсно визнають важливість і потребу блокувати небезпечні Telegram-канали. Причому у разі відвертої позиції власників Telegram відмовлятися в блокуванні небезпечних каналів українці зарахують себе до табору тих, хто підтримає заборону (а не табору "послідовних прихильники свободи слова").

"Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони Telegram для безпеки України та українців, громадськість має отримати дійсно об’єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці", - сказав соціолог.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 1-6 вересня 2024 року серед 1015 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Доведеться заплатити! Ось про яке порушення ПДР варто знати українським водіям

вівторок, 10 вересень 2024, 6:50

В Україні рух приватних авто по смугах громадського транспорту заборонений, за винятком водіїв таксі та велосипедистів. Порушникам загрожує штраф у розмірі 680 гривень, передають Патріоти України. OBOZ.UA з'ясував скільки доведеться заплатити водіям за...

З відстрочкою теж можуть призвати? У ТЦК дали детальне розʼяснення

вівторок, 10 вересень 2024, 6:25

Відстрочка від мобілізації не є гарантією уникнення призову на службу. Якщо документ не належно оформлений, військовозобовʼязаного залучать до Сил оборони, передають Патріоти України з посиланням на коментар Тернопільського обласного ТЦК СП. Як розпов...