Загадкові послання цивілізації ацтеків виявили вчені в багатокілометрових тунелях

Раніше вважалось, що в цих тунелях проводилися сексуальні оргії і криваві ритуали жертвоприношень.

Багатокілометрові тунелі, які були побудовані ацтеками і ведуть в нікуди, приготували несподіваний сюрприз археологам. Археологи з Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH) знайшли в тунелях на території Мексики одинадцять невідомих раніше науці петрогліфів і барельєфів. Загадкові послання були виявлені на стінах тунелю, зведеного в доіспанський період, йдеться на сайті INAH. передають Патріоти України.

Вчені обстежили один з тунелів дамби, довжина якої сягала чотирьох кілометрів. Її звели ацтеки в XV столітті в доколумбовий період, під час правління Монтесуми I. Система була призначена для регулювання потоку води, що надходить до столиці ацтеків Теночтітлан. На даний момент на її місці знаходиться мегаполіс Мехіко. Дамба була побудована на штучному острові в центрі озера Тескоко. А зруйнувати греблю наказав іспанський конкістадор Ернан Кортес. Згодом вона була відновлена для боротьби з повенями.

Зокрема, в одному з таких тунелів були знайдені зображення, невідомі раніше - військового щита, голови хижого птаха і орнаменту, характерного для ацтеків. Більш того, в центральному камені в арці біля входу в тунель археологи знайшли зображення храму, або теокаллі, який присвячений богові дощу Тлалоку.

Не виключено, що петрогліфи і рельєфні панелі з ліпниною могли вирізати люди, що жили в сусідніх містах до прибуття іспанців. Також вдалося знайти чотири залізних цвяха, дві дерев'яні балки і купу органічного матеріалу.

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...