Запевнила, що нікуди не втече: Суд не взяв під варту затриману СБУ колаборантку з Ізюмського району

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області відмовив прокуратурі у клопотанні про тримання під вартою колаборантки зі Савинців Ізюмського району Катерини Донник. Про це повідомляє Харківській антикорупційний центр з посиланням на ухвалу суду від 21 грудня 2022 року, передають Патріоти України.

В ході досудового розслідування встановлено, що Донник на початку червня 2022 року добровільно зайняла посаду так званого "помічника начальника відділу села Морозівка". Як повідомляє прокуратура, колаборантка збирала списки та паспортні дані місцевих мешканців, надавала вказівки та розпорядження старшим вулиць, проводила збори місцевих мешканців.

У серпні Донник отримала "підвищення" та стала так званим "начальником Савинського територіального відділу Ізюмської ВЦА". Псевдопосадовиця брала участь у нарадах окупаційної адміністрації та оформлювала осіб, які були готові співпрацювати з окупантами.

В грудні СБУ затримала Катерину Донник та оголосила їй підозру за фактом ч. 5 ст. 111-1 КК України, яка передбачає відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років

Прокуратура в судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу щодо Донник просила тримання під вартою строком на 60 діб.

Прокуратура наполягала, що Донник може переховуватися від слідства та суду не тільки на території України, а й на території рф. Також прокуратура заявляла в судовому засіданні, що існує ризик тиску Донник на свідків у справі.

У суді Донник повністю визнала свою вину та запевнила, що нікуди не збиралась та не збирається тікати. Також Донник вказала, що має важку онкологічну хворобу, перенесла дві операції. Захисник Донник в суді просила застосувати щодо підозрюваної нічний домашній арешт.

Суд прийняв до уваги те, що від вересня 2022 р. у підозрюваної був час та можливість для виїзду з місця проживання, в тому числі і за кордон, але цією можливістю вона не скористалась, що свідчить про відсутність у підозрюваної мети переховуватись від органу досудового розслідування та суду.

Також суд вважає, що прокурором не надано жодного доказу на підтвердження, що існують ризики тиску на свідків. Суд відмовив у клопотанні прокуратури щодо застосування у відношенні Донник запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Донник зобов’язана прибувати за кожною вимогою до суду, прокурора, слідчого.

На це рішення суду прокуратура подала апеляцію до Дніпровського апеляційного суду, де 9 січня має відбутись засідання.

В Україні чоловікам, які не сплачують аліменти, скасують відстрочку: Чому це рішення є справедливим

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:22

Відповідно до нового закону про мобілізацію, багатодітні чоловіки, які мають борги за аліментами, втрачатимуть право на відстрочку. Це справедливо стосовно тих батьків, які ухиляються від утримання дітей, але використовують їх як привід для відстрочки ...

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...