"Жах, порізали замки, студентів направили до підвалу": На Тернопільщині розгорівся церковний скандал

На Тернопільщині розгорівся церковний скандал. соцмережах виникла жвава дискусія через те, що днями начебто правоохоронці приїхали до Кременецького духовного училища і в той час, коли на вулиці була морозна погода, наполягали на тому, щоб студенти і студентки терміново залишили приміщення, передають Патріоти України.

Що відомо про скандал

"О 6:00 ранку Кременецький Свято-Миколаївський кафедральний собор, на території якого розташоване регентське училище, оточила поліція", – повідомили в УПЦ (МП).

Там додали: "Всім, хто перебував у приміщенні училища, а це здебільшого дівчата, було оголошено вимогу негайно залишити його. Поліція увірвалася до келій, де проживали і в цей час ще спали вихованки училища, і примусово наполягала на терміновому збиранні особистих речей. Силовиків не бентежило навіть те, що на подвір’ї в цей час – мінусова температура. Представник поліції повідомив, що йому надійшов наказ зачистити приміщення, і він цей наказ виконає. Деякі дівчата у стані стресу зачинилися в своїх келіях. У відповідь силовики погрожують виламати двері і примусово вивести їх із приміщення".

Як розповів у коментарі для ТСН.ua настоятель собору панотець Василь, духовенство сподівалося на те, що вирішення питання буде мирним.

"Їхній хід для нас дивний, незрозумілий і жорстокий. Прямо о шостій годині, коли діти спали, увірвалися. Порізали замки. Вчинили не по-українськи, не по совісті. Напевно, так зробили, тому що хотіли це робити не в присутності тих людей, які могли зібратися. Жах. Студентів направляли до підвалу, до бомбосховища гуртожитку", – розповів настоятель.

Пояснення поліції

Своєю чергою в Тернопільському обласному главку поліції розповіли, що поліцейські забезпечували охорону громадського порядку під час виконання судового рішення щодо Свято-Миколаївського собору в Кременці.

"Суд зобов’язав релігійну громаду повернути Миколаївський собор із келіями XVI-XVII століть, що в Кременці, Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Загальна площа 1 756,0 квадратних метрів", – повідомила пресслужба ГУНП в Тернопільській області.

За даними полійцейських, термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ приміщеннями Миколаївського собору та інших об’єктів, які є державною власністю, закінчився 12 лютого 2023 року.

"Незважаючи на судові рішення, священнослужителі УПЦ кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам’ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. На території собору розташовувалося регентське училище. Сьогодні студентів і викладачів перевезли до заздалегідь підготовлених приміщень, де вони зможуть продовжити навчання", – повідомили в поліції Тернопільської області.

Резюмуючи, поліцейські додали: "З людьми, які перебували на території святині, спілкувалися поліцейські-психологи, поліція діалогу. Їм усім надали можливість у законному порядку покинути територію храму. Ніхто фізичної сили чи заходів примусів до людей не застосовував, все відбувалося винятково у правовому полі".

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...