Зима посеред літа і справжня Прип'ять: Як і де в Києві знімали серіал "Чорнобиль" (відео)

Епоха, що вже стала історією. Художники-постановники і реквізитори серіалу "Чорнобиль", який цього тижня з величезним успіхом пройшов на "1+1", під час зйомок фільму зіткнулись з неабиякими труднощами, повідомляють Патріоти України.

Виявилось, знайти будь-які предмети побуту тридцятирічної давності - дуже важко. Ще важче знайти бодай одну хрущовку в столиці без пластикових вікон чи кондиціонерів.

Московську зиму в серіалі "Чорнобиль" робили в умовах київського літа. З величезних шлангів сипали штучний сніг посеред одного з дворів Троєщини. Цим зйомкам, кажуть художники фільму, дуже раділи діти. Ліпили сніжки, грались. Але не довго. Одразу після знімального процесу сніг прибрали.

"Спеціальними методами прибирали, потім пилососили. Але склад цього медицинського снігу такий, що з'їсти його жменю-другу – нічого тобі не буде", - розповів асистент художника-постановника Максим Галушко.

Чорнобиль в українській столиці знімали у кількох місцях. Корпуси університету Шевченка поблизу Виставкового центру стали Мінським інститутом ядерної фізики. Бібліотеку Вернадського показали як Московську бібліотеку імені Ломоносова. Місце для зйомок тульської шахти знайшли під містечком Українка на Київщині.

За прип'ятську лікарню видали інститут гідробіології на столичній Оболоні. Сцени в інституті знімали наприкінці літа. Виявилось, на палючому сонці трава пожовтіла, і ніяк не була схожа на квітневу. Питання газону вирішували масштабно. Траву не фарбували, а посадили нову. І щоб в короткий термін вона виросла зелена, свіжа - протягом двох тижнів спеціальна людина зі знімальної групи кожного дня - вранці та ввечері - приїжджала сюди і поливала газон.

Тим часом костюмери і реквізитори носилися блошиними ринками в пошуках краму тієї епохи. Серед на перший погляд абсолютно непотрібних речей реквізитори і костюмери знайшли половину реквізиту для фільму "Чорнобиль". Другу половину розшукали в Інтернеті.

Реквізитор Зоя Косуліна каже, загалом зібрала для знімальної групи НВО кілька вантажівок з речами з 80-х. Зізнається, спочатку думала - це буде легка робота. Виявилось - ні.

"32 роки після події і так стрімко все розвивалося, що змінилося абсолютно все. Мені здавалося, що це ж предмети із мого дитинства, а виявилося, що кожна ручка, зошит – все має зовсім інший вигляд", - зазначила реквізитор Зоя Косуліна.

Епоха, що вже стала історією. Художники-постановники і реквізитори серіалу "Чорнобиль", який цього тижня з величезним успіхом пройшов на каналі "1+1", під час зйомок фільму зіткнулись з неабиякими труднощами. Виявилось, що найти будь-які предмети побуту тридцятирічної давнини - дуже важко. Ще важче знайти бодай одну "хрущовку" в столиці без пластикових вікон чи кондиціонерів.

Важко було і художникам, що готували для зйомок київські вулиці. Кадри з пластиковим балконом в ніби радянські часи вже висміюють в Інтернеті. Але уникнути таких "ляпів" під час зйомок в Україні нині, кажуть художники, майже неможливо. "Пластикових балконів могла бути велика кількість", - говорить художник Володимир Радлінський.

Максимально змінили у фільмі вулицю Богдана Хмельницького в середмісті Києва. Її видали за московську вулицю. На цілий день квартал перекривали, вивіски на Хмельницького знімали, лайтбокси завішували радянською пропагандою.

Станція метро "Театральна" перетворилась на "Киевскую". Зелений значок метрополітену зняли, повісили червоний, як в Москві. З іншого боку на фасаді агенції "Укрінформ" зняли банер "Свободу Роману Сущенку". А кіоск перетворився на телефонну будку. На іншому боці вулиці поставили тютюновий кіоск. Виявилось, не лише для Лєгасова.

"До нас приходили весь час цигарки купувати, доки ми монтували. Стояли і казали, а що за дивні цигарки у нас", - каже художник Володимир Радлінський. А от у самій Зоні відчуження жодної ігрової зйомки не було. Там зняли лише, який нині вигляд насправді мають реактор і Прип'ять.

Джерело: ТСН.ua

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...